7
2
1
0
0

2 dakikada Teknoloji serimizin yeni bölümüne hoş geldiniz. Bu içeriğimizin konuğu, geçtiğimiz günlerde tanıtılan ve tasarımının yanı sıra lansman esnasında yaşananlarla da gündem olan Tesla Cybertruck. Araç hakkında tüm bilinenleri sıralayacağımız içeriğimizde Tesla'nın yeni pick-up aracını daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.

Bir arabadan daha çok bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen Tesla Cybertruk, bilindiği gibi tasarımıyla birkaç gündür sosyal medya kullanıcılarının hedefi hâline gelmişti. Aracın tasarımının bu kadar konuşulması, aslında kişilerin ikiye bölünmüş olmasından kaynaklanıyor. Bir kesim bu tasarımı çok beğenirken bazı kişilerse tasarımı oldukça kaba bulduğunu söylüyor.

Kaba görünen tasarımın nedeni: Araçta kullanılan 30 kat paslanmaz çelik

tesla cybertruck

Aracın tasarımı yukarıdaki görselden de görebileceğiniz gibi keskin hatlara sahip ve keskin hatlar, alışık olduğumuz kıvrımlı yüzeylere göre göze biraz farklı geliyor. Tesla'nın bu konudaki açıklaması ise araçta kullanılan 30 kat paslanmaz çeliğin bu hatları zorunlu kıldığına işaret ediyor. Kullanılan çeliğin daha fazla kıvrılamayacağını bildiren yetkililer, çeliğin zorlanması durumunda pres makinesinin kırılabileceğini ifade ettiler.

Aracın tasarımı farklı görünse de bunun aerodinamik testlerden tam not aldığını söylemek gerekiyor. Bu da aslında Tesla mühendislerinin tasarım ve aerodinamik arasında bir denge yakaladığını gösteriyor. Dayanıklılık özellikleriyle öne çıkan araçta kullanılan çeliğin, Elon Musk'ın diğer şirketi SpaceX'in Starship aracında kullandığı çelikle aynı olduğunu da ekleyelim.

9 mm mermilere bile dayanıklı olduğu söylenen gövde, araca ağır bir görüntü veriyor. Aracın yollarda bu ağırlıktan nasıl etkileneceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak. Tamamen elektrikli bir motora sahip olacak araçta 3 farklı menzil seçeneğinin sunulduğunu da belirtelim.

Tesla Cybertruck'ın fiyatları nasıl olacak?

tesla cybertuck

Araçta kullanıcılara sunulan bataryaların 400 km, 480 km ve 800 km değerlerinde 3 farklı menzille piyasaya çıkacağını söyleyelim. Aracın fiyatını 39.900 dolar olarak açıklayan Tesla; bataryalarda 400 km ile 480 km arasında 10 bin dolar, 480 km ile 800 km arasında 20 bin dolar fark olacağını belirtiyor. 

Kırılmaz denilen camlar neden kırıldı?

Bilindiği gibi lansmanda aracın camlarının kırılmaz olduğu belirtilmişti ancak sıra bunu denemeye geldiğinde işler Tesla'nın planladığı gibi gitmedi. Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada cam testinden önce yapılan balyoz testinde aslında camın alttan kırıldığı dolayısıyla demir bilyenin camı kırmadığını söyledi.

Elon Musk'ın açıklamasına göre 146 bin sipariş alan aracın camının kırılması, belli ki kullanmak isteyen kişileri etkilememiş. Tesla Cyberturk'ın Türkiye'ye gelip gelmeyeceği bilinmiyor ancak gelirse bu cam kırılma vakası, Türkiye'deki alıcıların karar vermesinde etkili olabilir. Aracın baz modelinin vergisiz Türkiye fiyatının 230.000 TL olacak olması da bir başka karar parametresi olarak karşımıza çıkabilir. 

Piyasaya siyah ve beyaz olmak üzere iki renkte sürülmesi beklenen araca otonom özellik eklemek isterseniz ödemeniz gereken rakamsa 4.000 dolar daha artıyor. Aracın 2021 yılında da sahiplerine teslim edileceği düşünülüyor. 

7
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
1
0
0