Dev Uçak Üreticisi Boeing'in Satışları Yüzde 39 Düştü

12
11
4
4
0
Uçak üreticisi Boeing'in satışları, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla bu yıl %39 oranında düştü. Bu düşüşün sebebi olarak ise firmaya ait uçakların karıştığı kazalar sebep gösteriliyor.

Dünyanın sayılı uçak üreticilerinden olan Boeing, bu sıralar uçak satışlarında büyük sıkıntılar yaşıyor. Pek çok farklı model uçağı bulunan uçak üreticisi, geçtiğimiz yıla kıyasla uçaklarını satmakta oldukça zorlanıyor. Bunun nedenleri arasında ise firmaya ait uçaklarının karıştığı kazalar büyük rol oynuyor.

Boeing’in açıkladığı verilere göre şirket, geçtiğimiz yıl Ocak-Temmuz ayları arasındaki periyotta tam 417 uçak satmıştı. Bu yılın aynı zaman dilimindeyse yalnızca 258 uçak satışı gerçekleştirebilen şirketin satışları neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda.

Peki satışlardaki bu düşüşün nedeni ne?

Uçak Kazası

Boeing’in göz bebeği olan ve en çok tercih edilen uçağı 737 Max, geçtiğimiz yıl Ekim ayında Endonezya’da çok talihsiz bir kazaya sebebiyet vermişti. Bu kazanın üzerinden henüz çok bir süre geçmemesine rağmen bu yılın Mart ayında da Etiyopya Havayolları bünyesinde bulunan Boeing markalı bir uçak düşmüştü.

Toplamda 346 kişinin yaşamını yitirdiği kazalar silsilesinde firma, bu kazalar için toplamda 50 milyon dolarlık bir tazminat ödemeyi kabul etmişti. Satışların düşmesinin temel ve en büyük nedeni de bu kazalar olarak görünüyor. Pek çok havayolu şirketinin güvenini kaybeden Boeing’in bu kazaların ardından marka değeri zedelendi ve uçaklarını satamadı.

Ayrıca Boeing CEO’su Dennis Muilenburg, yaşanan iki kazaya da Manevra Karakteristikleri Takviye Sistemi'ndeki (MCAS) bir hatanın sebebiyet verdiğini kabul etmişti. Dev şirketin, satışlarındaki bu düşüşün önüne nasıl geçeceği henüz bilinmiyor.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201908141039919252-boeingin-satislari-yuzde-39-azaldi/
12
11
4
4
0
Emoji İle Tepki Ver
12
11
4
4
0