Dövme Gibi Yapıştırılabilen 'Yapay Ses Telleri' Üretildi

30
15
1
0
0
İnsanların en önemli iletişim yetisi, elbette konuşmaktır ancak birçok insan, ciddi yaralanmalar sonucunda konuşma yetisini kaybetmekte. Çeşitli sebeplerle konuşma yetisini kaybetmiş olan birçok kişiye yardım etmek isteyen araştırmacılar, "yapay bir boğaz" ürettiler.

Ses tellerinin başına gelebilecek herhangi bir ciddi yaralanma, bir kişinin konuşma yeteneklerini sonsuza kadar elinden alabilir. Bu da şüphesiz kişinin yaşamında büyük eksikliklere yol açacaktır ancak yapılan bir çalışmada bu durumun önüne geçebilecek yeni bir yol bulundu.

Çinli araştırmacılardan meydana gelen bir ekip, yaralanma sebebiyle tekrar konuşamayan hastalara tekrar konuşma becerisini kazandırabilecek “yapay boğaz” geliştirdiğini duyurdu. Ayrıca hastalar, bu yöntemle herhangi bir ameliyata ihtiyaç duymayacak.

Yapay Ses Teli

Çalışma, kısa bir süre önce ACS Nano dergisinde yayınlandı. Yayınlanan makaleye göre yapay boğazı oluşturmanın ilk adımı, polivinil alkolden yapılmış ince bir film tabakasına lazer kazıma yöntemiyle grafen uygulamak.

Prosedüre göre Grafen aşamasından sonra ilk adımda oluşturulan esnek yapılı cihaz, yalnızca su kullanarak gönüllünün boğazının ön tarafına yerleştiriliyor. Bu yöntem, yapıştırılarak kullanılan geçici dövmelerle neredeyse aynı mantıkla çalışıyor. Cihaz, yetişkin bir bireyin başparmağının iki katı boyutunda.

Yapay Ses Teli

Ekip; son olarak içerisinde bir devre kartı, bir dekoder ve birkaç elektronik parça bulunan bir kol bandı ile boğazdaki küçük cihazı elektrot kullanarak birbirine bağlıyor. Yapay boğaz, gönüllünün vücudunda hazır hâle getirildikten sonra, gönüllüye düşen tek görev boğazını sanki konuşuyormuş gibi hareket ettirmek. İlk aşamada hareket sırasında herhangi bir ses çıkarmayan olan cihaz, boğazda oluşan hareketliliği "Tamam" ya da "Hayır" gibi sesli kelimelere dönüştürerek kişinin konuşmasını sağlayacak.

Araştırmacılara göre cihazı kullanacak kişi, zamanla ve bol alıştırmayla cihazın hangi hareketi hangi sese çevirdiğini anlayabilecek duruma gelecek. Umarız bu kadar ufak bir cihaz, yakın gelecekte birçok insanın hayatını daha iyi hâle getirmeye yardımcı olur.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/artificial-throat-neck-tattoo-creates-sound
30
15
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
30
15
1
0
0