Çin'de Kaybolan Köpekleri 'Burun İzleri' Sayesinde Bulan Bir Yapay Zeka Geliştirildi

17
8
4
3
0
Evcil hayvanlarımız, bizler için oldukça önemli. Onların başına bir şey geldiğinde, tıpkı ailemizden birisine kötü bir şey olmuş gibi hissederiz. Çin merkezli yüz tanıma yazılımları firması Megvii de bu konuda duyarlılık göstererek kayıp köpeklerin sahiplerinin anında bulunmasını sağlayan bir yapay zekâ geliştirdi.

Evlerden kaçan veya dışarıya çıkıp yolunu kaybeden evcil hayvanlar, sahiplerine derin üzüntüler yaşatıyor. Sahipleri, kaybolan hayvanlarını bulmak için uzun uğraşlar veriyorlar ve işler istendiği gibi gitmezse depresyona dâhi girebiliyorlar.

Çinli bir şirket, özel bir yapay zekâ kullanarak köpeklerin kaybolması hâlinde sadece bir fotoğraf sayesinde bulunabilmelerine olanak tanıyor. Gerçek anlamda önemli olan bu proje, Çin Halk Cumhuriyeti için yüz tanıma sistemlerini geliştiren firma Megvii'den geliyor.

burun izi yapay zeka

Yüz tanıma yapay zekâsını insanlar yerine hayvanlar üzerinde kullanacak olan Megvii, yapay zekâsını köpeklerin burunlarındaki izleri algılamak üzere yeniden programladı. Köpeklerin burunlarında bulunan izlerin insanların parmak izleri gibi eşsiz olması sebebiyle Megvii'nin bulduğu çözüm fazlasıyla tutarlı.

Sistemin çalışması için ilk olarak köpeğin sahibinin akıllı telefonuna Megvii uygulamasını indirip, köpeğinin burnunu taratıp, gerekli bilgileri doldurup, kayıt oluşturması gerekiyor. Yapılması gereken her şey bu kadar.

köpek

Köpek kaybolduğunda ise Megvii uygulaması ile bulunan köpeğin burun izi taratılıyor ve kimliği anında ortaya çıkıyor. 15.000 köpek ile yapılan test sürecinde Megvii, %95 oranında doğruluğa ulaştığını belirtiyor.

Megvii, üretmiş olduğu uygulama ile sadece kayıp köpeklerin bulunmasını değil, aynı zamanda bir köpeği sahiplenip daha sonra köpeğine sahip çıkmayıp sokağa bırakan veya köpeklerini halka açık ortamlarda tasmasız dolaştıran vatandaşların yakalanmasına da olanak tanıyor. Yakalanan vatandaşlar, Çinli yetkililer tarafından cezalandırılıyorlar.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/7/13/20693064/megvii-chinese-ai-facial-recognition-lost-pets-dogs-cats-surveillance
17
8
4
3
0
Emoji İle Tepki Ver
17
8
4
3
0