Eğer Dünya Sürekli Hareket Hâlindeyse Biz Neden Her Gece Aynı Takımyıldızlarını Görüyoruz?

23
5
4
2
1
Bildiğimiz üzere Dünya durmadan hareket ediyor. Madem öyle, biz neden gökyüzüne baktığımızda hep aynı yıldızları görüyoruz?

Dünya'nın hareket etmesine rağmen her gece aynı takımyıldızlarını görmemizin birkaç sebebi var.

Bunu açıklamamız için birazcık coğrafya bilgisi de işin içine giriyor.

Dünya, kendi ekseni etrafında 24 saatte bir dönüyor.

takımyıldızı

Bu dönüş de bildiğimiz üzere gece ve gündüzün oluşmasına neden oluyor. Gökyüzünde yıldızları görmemiz, Dünya'nın bu dönme hareketi sırasında belirli bir yöne bakan bir gözlemci için mümkün oluyor. Her gece aynı yöne baktığımız için aynı takımyıldızları tekrar tekrar görünür hâle geliyor.

Dünya’nın Güneş etrafında yörüngede dönmesi bir yılda tamamlanıyor. Yıldızların konumları yıl boyunca değişiklik gösterse de bu değişim aslında çok yavaş gerçekleşiyor. Dolayısıyla birkaç gün gibi kısa süreli gözlemlerde takımyıldızları, sanki sabit bir yerdeymiş gibi görünebiliyor.

Yıldızların uzaklığını da hesaba katmak gerek.

takımyıldızı

Yıldızlar, bizim sandığımızdan da çok Dünya'ya uzaklar. Dünya'nın hareketleri de bu yıldızların gökyüzündeki görünümünü etkilemiyor. Yıldızların gökyüzündeki konumları, bizim perspektifimizden bakılınca uzun zaman ölçeklerinde değişiyor.

Üstelik yıl boyunca Dünya’nın yörünge hareketinden dolayı yıldızların konumu, mevsimden mevsime değişiyor. Bu değişiklik de bir geceden diğerine fark edilemeyecek kadar yavaş.

İşte tüm bu sebepler de bizim gökyüzüne baktığımızda aynı takımyıldızlarını görüyormuşuz gibi hissetmemize neden oluyor.

Kaynaklar: Greelane

İlginizi çekebilir:

23
5
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
23
5
4
2
1