Dünyaca Ünlü Markaların İsimleri ve Logoları Ne Anlama Geliyor?

40
23
8
6
4
Dört bir yanımızı saran markaların logolarının ve isimlerinin çoğu, kurucularının yaşadıklarından ilham alıyor. İşte dünyanın en büyük markalarından bazılarının isimleri ve logolarının anlamları.

Dünya çapında ünlü markalar, isimleri ve logolarıyla aklımızda yer edindiler. Gün içerisinde fark etsek de etmesek de yolda yürürken, alışveriş yaparken, ya da internette dolaşırken aslında hayatımızın bir parçası oldular. Üzerinde düşünmüyoruz, ancak bir markanın ismini ve logosunu fark ettiğimizde hemen tanıyoruz.

Aslında kafamızı çevirdiğimiz her yerde gördüğümüz isimler ve logolar, tesadüfen bulunmuş tasarımlar değil. Kimi markalar tasarımlarına anlam yüklerken, bazıları ise bilinçaltımıza mesajlar gönderiyor. Dünyaca ünlü markaların bu amaçlarında ne kadar başarılı oldukları da ortada. Peki bazıları ülkemizde de faaliyet gösteren büyük markaların isimlerinin ve logolarının nereden geldiğini merak ettiniz mi? Haydi başlayalım.

Pepsi

pepsi isim logo

Pepsi'nin yaratıcısı Davis Bradham'a göre şeker, su, karamel, limon yağı ve hindistan cevizi suyundan ürettiği içecek sindirimi hızlandırıyordu. Bu yüzden dünya üzerindeki tüm sindirim bozuklukları için kullanılan bir terim olan dispepsiye dayanarak Pepsi adını buldu.

100 yılı aşkın bir süre içinde logo birçok kez değişti. Bugün, beyaz bir dalga ile ayrılan, kırmızı ve mavi renklerden oluşan bir daire olarak karşımızda. İlginç bir şekilde şirket, bu logo için 1 milyon dolardan fazla para ödedi. Tasarımcılarına göre yeni logo, dünyanın manyetik alanını, Pisagor teoremini ve altın oran teorisini referans alıyor. Ancak ABD bayrağına yapılan atıf da açık şekilde görülüyor.

Asus

asus logo

Tayvanlı şirket Asus, bugün dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden biri. Çok az insan bunu biliyor, ancak markanın ismi çok ilginç bir geçmişe sahip. Kurucular, şirkete ilk olarak Pegasus olarak bilinen kanatlı mitolojik atın adını vermek istediler. Ancak daha sonra, şirketlerini telefon rehberinde ilk sırada yapmak için baştaki 3 harften kurtulmaya karar verdiler.

IKEA

ikea evinizin her şeyi

İsveçli şirketin kurucusu Ingvar Kamprad, adının ilk harflerini ve doğduğu Agunnaryd'deki Elmtaryd çiftliğinin baş harflerini kullanarak bir kısaltma buldu. Logo ise oldukça basit; mavi ve sarı renkleri İsveç bayrağından ilham alıyor.

Android

android logo

Bir efsaneye göre Android'in babası Andy Rubin'in robotları çok sevmesi, Google'ın mobil işletim sistemine ilham kaynağı oldu. Bu yüzden işletim sistemi üzerinde çalışmaya başladığında Android ismini seçti. Android'in logosu Irina Blok tarafından tasarlandı. Blok, bir robot hayal ettiğini, ancak doğru tasarımı bulamadığını söyledi. Tuvalet kapılarındaki kadın ve erkek görsellerinin, logo için fikir vermesi komik. Ama kafasında antenleri olan yeşil robot bugün birçoğumuzun cebinde.

Starbucks

starbucks bardağı

Ünlü kahve zincirinin adı, sahipleri tarafından tesadüfen bulundu. Bir akşam toplandılar ve "st" ile başlayan sözcükler oluşturmaya başladılar. Bu iki harfin harika bir eşleşme olacağını düşünüyorlardı ve kulağa hoş geliyordu. Sonra aralarından biri, eski bir maden haritası bulup Starbo kasabasını buldu. Ardından Moby Dick kitabının karakterlerinden biri olan Starbuck'ı hatırladılar. İşte kahve şirketinin ismi böyle ortaya çıktı.

Şirketin logosu ise mitolojik canlılar olan Sirenlerden geliyor. Bu da aslında kitap için bir referans. Starbuck, romanda gemideki bir asistandı. Yaratıcılar, deniz üzerinden ilerlediler ve Antik Yunan mitolojisindeki iki kuyruklu deniz kızını logo seçtiler.

Instagram

instagram logo

Uygulamanın yaratıcısı Kevin Systrom, Instagram'ı kurmadan önce fotoğrafçılıkla ilgileniyordu. Polaroid makinelerle anlık olarak çekilen fotoğrafları çok seviyordu. "Insta" (anlık) kelimesinin geldiği yer burası. Fotoğrafların mesaj veya telgraf olarak da gönderilebilir olmasından ötürü, Instagram'ı oluşturmak için "anlık" ve "telgraf" kelimelerini uyarladı.

Şirketin logosu isminden esinlenildi. Instagram'ın logosu, Polaroid OneStep retro kamerasının biraz değiştirilmiş bir hali. Logo sonrasında daha minimalist olacak şekilde değiştirildi, ancak kamera hala logoda görülebiliyor.

Amazon

amazon marka logo

Jeff Bezos, 1994 yılında çevrimiçi kitap mağazası açtı ve Amazon nehrinden gelen ismiyle alan adını aldı. Ancak daha sonra mağazası popüler oldu ve dünyanın en büyük çevrimiçi perakendecilerinden biri haline geldi.

Şirket birkaç kez logoyu değiştirdi ve bugün kullanılanın kendi özgü bir anlamı var. Bezos, mağazasının A'dan Z'ye her ürünü satmasına atıfta bulunmak istedi ve bu yüzden logodaki ok da A harfinden Z harfine gidiyor. Ayrıca ok, Amazon'un müşterilerinin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamasını ve onları hoş bir gülümsemeyle karşılama arzusunu sembolize ediyor.

Unilever

unilever logo isim

Dünyaca ünlü şirket bugün 400'den fazla markanın ürünlerini bünyesinde barındırıyor. Böylesine büyük bir şirketin logosunun evrensel, anlaşılması kolay ve tanınabilir olması gerekiyordu. Ortaya çıkan logonun üzerindeki her motifin kendi has bir anlamı var. Örneğin, bitki, şirketin çevreyi korumaya çalıştığını, dalgalar ise saflığı ve tazeliği sembolize ediyor.

Virgin

virgin

Richard Branson, dünyanın en başarılı iş adamlarından biri ve radyo şirketlerinden havayollarına kadar geniş bir alanda hizmet veren büyük Virgin Group'un sahibi. Gittiği partilerden birinde bir kız, Richard'ın şirketine Virgin adını koydu. Richard bu ismin ciddi mi yoksa şaka mı olduğundan emin değildi. Ancak şirkete gerçekten de abartılı görünen Virgin ismini verdi. Kararlılığının ve cesaretinin, Branson'a imparatorluğunu kurmasında yardımcı olduğuna inanılıyor.

Chupa Chups

chupa chups logo

Enric Bernat, bir zamanlar ebeveynlerin sık sık çocuklarına, ellerinin şekerle kaplı olduğunu söylediklerini fark etti ve çubuklara takılı şeker satma fikri onu zengin etti.

Şekerin adı İspanyolca'da, emmek anlamındaki 'chupar'dan geliyor. Salvador Dali ise Bernat'ın isteği üzerine logoyu çizdi. Dünyaca ünlü sanatçı logoyu papatya şeklinde tasarladı ve renkler için İspanya bayrağından ilham aldı. Logo zaman içinde değişikliğe uğrasa da genel hatlarıyla aynı kaldı.

Kaynak : https://brightside.me/wonder-curiosities/what-the-names-and-logos-of-world-famous-brands-actually-mean-794769/
40
23
8
6
4
Emoji İle Tepki Ver
40
23
8
6
4