Dünyada İlk Kez Drone, İnsülin İlacı Taşıması İçin Kullanıldı

12
2
2
0
0
Arkansas’ta bulunan Tıp Bilimleri Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, diyabet ilacı taşıyan bir drone geliştirdi. UAMS’de geliştirilen drone, sağlık alanında kullanılan ilk drone oldu.

UAMS’de yapılan çalışmayı, Dr.Spyridoula Maraka başkanlığında bir ekip gerçekleştirdi. Maraka ve ekibinin geliştirdiği ilaç taşıyan drone, geçtiğimiz cuma günü tanıtıldı. 

İnsülin taşıyacak drone fikri, geçtiğimiz yıl İrlanda’da meydana gelen şiddetli fırtınadan sonra ortaya çıktı. İrlanda’da gerçekleşen fırtına nedeniyle, birçok insan sağlık hizmetlerine ve ilaçlarına ulaşamadı. UAMS’deki ekipte bu engelin nasıl üstesinden gelinebileceğini kafa yordular. 

drone medicine

Ekip, Kuzey Atlantik Okyanusu üzerinde uçacak bir drone üzerinde çalışmaya başladı. Drone üzerinde yapılan çalışmaların ardından, diyabet ilacı taşıyan bir drone İrlanda’dan Aran Adaları’na 20 dakikalık bir uçuş gerçekleştirdi.

Çalışmayı gerçekleştiren ekipte bulunan Dr.Spyridoula Maraka, “Bu çalışmanın sağlık hizmetinin ulaştırılması açısından büyük bir kilometre taşı olduğunu düşünüyorum. Drone teknolojisi, hastalarımıza sunduğumuz bakımı iyileştirmemize yardımcı olacak sınırsız yeteneklere sahip” dedi. 

Maraka, yapılan başarılı denemenin ardından droneların, doktorların hastalarına doğal afet sonucunda ulaşamadıkları koşullarda ilaç sağlamalarına izin verecek. 

UAMS’de geliştirilen ilaç taşıyabilen drone aracılığıyla hastalardan kan örneği de alınabilecek. 

Kaynak : https://katv.com/news/local/uams-doctor-helps-with-worlds-first-drone-to-deliver-insulin
12
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
2
2
0
0