Dünyanın İlk Kadın Doktoru Olarak Bilinen Merit Ptah, Meğer Hiç Var Olmamış

30
4
4
2
1
Bir araştırmacı, dünyanın ilk kadın doktoru olarak bilinen Antik Mısırlı Merit Ptah'ın aslında hiç var olmadığını ve kim olduğunu saptamada karışıklık yaşandığını öne sürüyor.

Merit Ptah adlı bir antik Mısırlı kadın, yıllardır dünyanın ilk kadın doktoru olarak biliniyordu. Ancak Colorado Üniversitesi Anschutz sağlık kampüsünde araştırmacı olan Jakub Kwiecinski, karışıklık söz konusu olduğunu ve dünyanın rol model olarak görülen ilk kadın doktorunun aslında hiç var olmadığını açıkladı.

İmmünoloji ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ve tıbbi tarih alanlarında öğretim görevlisi olan Kwiecinski'nin Merit Ptah'a olan ilgisi, adını birçok yerde gördükten sonra başladı. Journal of the History of Medicine and Related Sciences dergisine konuşan araştırmacı, "Merit Ptah, kadınlarla ilgili yayınlarda, bilgisayar oyunlarında, popüler tarih kitaplarında yer alıyordu ve Venüs'te adını taşıyan bir krater bile var. Bununla birlikte, tüm bu referanslara rağmen, gerçekten var olduğuna dair bir kanıt yoktu. Çok geçmeden Merit Ptah adında eski bir Mısır tıp kadını bulunmadığı ortaya çıktı" dedi.

ilk kadın doktor merit ptah

Tarihi kayıtlarını derinlemesine araştıran Kwiecinski, ilham verici bir hikaye yaratmaya çalışanların, kontrolden çıkan bir yanlış kimlik vakasına sebep olduğunu belirtiyor. Kwiecinski'ye göre Merit Ptah, ilk olarak 1930'larda, tıp tarihçisi, doktor ve aktivist Kate Campbell Hurd-Mead' dünyadaki bütün doktor kadınların tarihini yazmaya başladığında ortaya çıktı.

Hurd-Mead, kitabında Krallar Vadisi'ndeki bir mezarın kazılmasından bahsetti ve baş rahibin annesi olan Merit Ptah adlı bir doktorun resmini "Başhekim" olarak nitelendirdi. Kwiecinski, bu kişinin doktor olduğuna dair herhangi bir kayıt olmadığını söylüyor.

merit ptah ve peseshet

Kwiecinski'ye göre o dönemde Merit Ptah'a çarpıcı bir benzerliği olan başka bir kadın vardı. 1929-30'da Giza'da yapılan bir kazıda, Eski Krallık'ın avcısı olan Akhethetep'in mezarı bulundu. İçeride, sahte bir kapı ve 'şifa veren Kadınların Şefi' olarak tanımlanan ve muhtemelen mezarın sahibinin annesi olan Peseshet adında bir kadına işaret ediyordu.

Peseshet ve Merit Ptah aynı dönemlerden geldiler ve bu keşif birkaç kitapta açıklandı. Bir tanesi de Hurd-Mead'in özel kütüphanesine ulaştı. Kwiecinski, Hurd-Mead'in Merit Ptah'ı Peseseth ile karıştırdığına inanıyor ve şöyle diyor: "Ne yazık ki, Hurd-Mead kitabında yanlışlıkla eski şifacının adını, yaşadığı tarihi ve mezarın yerini karıştırdı. Böylece, yanlış anlaşılma sonucu Mısırlı şifacı olan Peseshet'in yerine ilk kadın doktor Merit Ptah dünyaya geldi. Bu nedenle, Merit Ptah, Antik Mısır'ın gerçek şifacısı olmasa da, yirminci yüzyılın feminist mücadelesini, kadınları tarih kitaplarında yeniden yazdıran, kadınlara tıp ve STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) yolunu açan bir sembol."

Kaynak : https://themediahq.com/the-first-doctor-in-the-world-of-egypt-called-merit-ptah-never-really-existed/
30
4
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
30
4
4
2
1