Dünyanın İlk 'Kaka' Veritabanının Yardımınıza İhtiyacı Var

61
8
4
2
1
Dünyanın ilk 'kaka' veritabanı, bağışçılarını bekliyor. Proje, kronik bağırsak rahatsızlığı olan insanlara yardımcı olabilmek amacıyla başlatıldı ve kakanızın fotoğrafı yapay zekâ eğitimi için veritabanına aktarılıyor.

Yapay zekâ, yakında kakanızı çözümleyebilecek. Proje, aslında yapay zekâ geliştiricilerinin dünyanın ilk kaka veritabanını oluşturmak için 100.000 dışkı fotoğrafı toplamayı hedefledikleri bir kampanya. Mikrobiyal sağlık şirketi Seed tarafından başlatılan kampanya, dışkılarınızın fotoğraflarını veritabanına yükleyerek bilim insanlarının MIT'de geliştirilen bir yapay zekâ platformunu eğitmelerine yardımcı olacak.

Veritabanını oluşturan geliştiriciler, bilime sunulacak dışkı fotoğraflarının ABD'de 5 kişiden 1'inde görülen irritabl bağırsak sendromu gibi kronik bağırsak rahatsızlığı olan insanlara yardımcı olabileceğini söylüyor. Projenin doktorlara ekstra bir teşhis aracı sunarak hastaların tedavi süreçlerini daha iyi yönetmelerini sağlaması bekleniyor. Seed Health'in kurucu ortağı ve CEO'su Ara Katz, "Dışkılamayı her zaman günlük veriler gibi düşünmüyoruz. Gerçekten bağırsak sağlığımızın doğrudan bir çıktısı olarak alıyoruz" diyerek her şeyin bağırsak sağlığı ve bilim için olduğunu vurguladı.

Kaka veritabanına fotoğraf göndermek için yapmanız gerekenler:

kaka veritabanı

Katılmak isteyenler, projenin buradaki internet sayfasına gidip öncelikle "I Accept the Dare" butonuna tıklayacaklar. Sonrasında kullanıcılardan e-posta adresi ve günün hangi saati olduğu bilgileri isteniyor (sabah, öğleden sonra veya akşam). Ardından kakanızın fotoğrafınızı çekip sisteme yükleyebiliyorsunuz. Ayrıca belirttiğiniz süre içinde size bir e-posta hatırlatıcısı gönderilmesini isteyebilirsiniz. Gönderdikten sonra fotoğraf meta verilerden ayrılıyor (e-posta adresiniz ve diğer tanımlayıcı bilgiler) ve böylece bağışınız anonim ve HIPAA uyumlu olarak bilimin kullanımına sunuluyor.

Yedi gastroenterologtan oluşan doktor ekibi, fotoğraflarınızı inceleyerek kakanızı Bristol dışkı ölçeğinde tanımlanan 7 kategoriye ayırıyor. Böylece kabız olup olmadığınız, lif eksikliği olup olmadığı gibi teşhisleri söyleyebiliyor. Doktorların kakanızla ilgili görüşleri, yapay zekâ modellerinin eğitilmesine yardımcı olacak. Benzer eğitim sistemleri, kendi kendini süren arabaların yoldaki bir ağacı veya kediyi nasıl tanıyacağının öğretilmesinde kullanılıyor.

Bağırsak sağlığıyla ilgili araştırmalar yapan Auggi şirketinin kurucusu David Hachuel de kampanyanın amacının veritabanını akademik araştırmacılar için açık kaynaklı bir araç hâline getirmek olduğunu söylüyor.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/10/29/20937108/poop-database-ai-training-photo-upload-first-mit
61
8
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
61
8
4
2
1