Elektrik Motorlu Araçların Ne Kadar Güvenli Olduğunu Gösteren Test (Video)

71
17
10
9
9
Elektrik motorlu otomobillerin güvenlik seviyesini göstermek isteyen uzmanlar Nissan Leaf'i test etti. Geçmiş dönemlerde Euro NCAP'ten 5 yıldız almayı başaran Nissan Leaf, DEKRA'nın elektrik motorlu testinde de benzer bir sonuç aldı.

Elektrikli otomobiller bir süredir hayatımızdalar ancak henüz, istenildiği kadar yaygın değiller. Çünkü bu araçlara duyulan güven henüz fosil yakıtlı araçlara göre biraz daha düşük ve tüketiciler, elektrik motoru olan araçlara hem performans hem de güvenlik açısından çok da güvenmiyorlar. Hal böyle olunca da DEKRA, Japonya merkezli otomobil devi Nissan'ın elektrikli otomobillerinden "Leaf"i test etti.

Aslına bakacak olursak otomobil ile test kelimeleri aynı cümlede kullanıldığında akıllara doğrudan Avrupa merkezli "Euro NCAP" geliyor. Fakat Euro NCAP, bu aracı zaten yıllar önce test etmişti ve 5 yıldız vermişti. Aradan yıllar geçti ve artık Leaf'in elektrik motorlu bir sürümü var ve bu sürüm, sağlamlık açısından yanmalı motorlu Leaf'ten çok da bir fark içermiyor. 

Nissan Leaf

DEKRA'nın Leaf'e uyguladığı test, aslında Euro NCAP'in testlerine benzer. Testin esas amacı ise Nissan Leaf'in yüksek hızda ağaç veya direk gibi sabit bir cisme çarptıktan sonra ne hale geleceğini görmekti. Ancak araştırma ekibi, Nissan Leaf'in sınırlarını biraz zorlamaya karar verdi ve aracı alışagelmiş hızların üstünde test etti. Test ekibinin Nissan Leaf'in sağlamlığını test ettiği hızlar saatte 75 kilometre ve saatte 84 kilometre olarak belirlendi.

Nissan Leaf'in 75 km/s hızla sabit cisme yandan çarpması

Test ekibinin yaptığı bu test, fazlasıyla korkunç görünüyor. Hatta çarpışma anında aracın farının fırlaması insanı ürkütüyor. Ayrıca araç, çarpmadan sonra da adeta büzülmüş bir şekilde görünüyor. İşte Nissan Leaf'in o çarpışmadan sonraki hali;

Nissan Leaf

Nissan Leaf'in 84 km/s hızla giderken sabit bir cisme kafadan çarpması

Nissan Leaf'le ilgili yapılan ikinci testin de en az birincisi kadar ürkütücü olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü çarpışma sırasında aracın kaput bölümünün neredeyse tamamen içe girdiği açıkça görebiliyor. Yine çarpmanın etkisiyle aracın bir tekerleği koparken Nissan Leaf hurdaya dönüyor. 

Nissan Leaf

Yapılan testlere göre Nissan Leaf "güvenli"

Uzmanlar tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmelere göre bu yüksek hızlarda aracın bir ağaç ya da direk gibi sabit cisme çarptıktan sonra bu hale gelmesi olağan bir durum. Görüntüler her ne kadar korkunç olsa da uzmanlar, aracın motor özelliği fark etmeksizin böyle bir çarpışmada bu hale geleceğini söylüyorlar. Uzmanlara göre elektrik motorlu araçlar, en azından yanmalı motorlar kadar güvenli.

Kaynak : https://www.motor1.com/news/382809/nissan-leaf-side-crash-test/
71
17
10
9
9
Emoji İle Tepki Ver
71
17
10
9
9