Epic Games CEO'sundan Google ve Apple'a Sert Eleştiri

38
20
12
1
0
Çevrimiçi oyun mağazaları konusunda Steam'in en büyük rakibi konumunda bulunan Epic Games'in CEO'su Sweeney, Google ve Apple'ı eleştirdi. Sweeney, Apple'ı mutlak tekel ile suçlarken Google'ı da kasten mağaza rekabetini kısıtlamayla suçladı.

Steam'e rakip olarak kurulan ve geliştiricilerden daha az kesinti yapmasıyla ön plana çıkan Epic Games Store'un CEO'su Tim Sweeney, mobil dünyanın en büyük iki devi konumunda bulunan Apple ve Google'ı eleştirdi.

Tim Sweeney, Apple'ın App Store'da "mutlak tekele" sahip olduğunu söylerken Android' işletim sistemini kontrol eden Google'ın da market rekabetini bastırdığını ifade etti. Sweeney'nin bu eleştirisi, önümüzdeki haftalarda kongrede büyük teknoloji CEO'larının tanıklık yapmasından hemen önce gerçekleşti.

Epic Games Store'un Android'e gelmesi planlanıyor

epic games

Sweeney'nin eleştirilerinin temeli, her iki tarafın da yaptığı %30'luk kesintiye dayanıyor. Bu Play Store ve App Store dışında mobil yazılımların dağıtılması için çok fazla seçeneğin olmadığını söyleyen Sweeney, şunları dile getirdi:

"Tüm geliştiriciler kendi ödemelerini kabul etseydi ve Apple ile Google'ın %30'luk kesintisinden kaçınsaydı tasarrufları tüm tüketicilere geçirebilirdik ve oyuncular eşya satın alımlarında daha iyi fiyatlarla karşılaşırdı. Ekonomik rekabete sahip olurdun."

app store

Sweeney'nin şirketi, 2019 yılında Windows ve Mac'ler için Epic Games Store'u yayınladı ve yaptığı %12'lik kesintiyle oyun geliştiricilerini kendi mağazasına gelmeleri için teşvik etti. Mağaza, Apple'ın marketlerin rekabet etmesini önleyen katı kuralları sebebiyle iPhone'lara gelmedi. Bu konuyu da eleştirilen Sweeney, şöyle konuştu: "Apple, yazılım dağıtımında yazılımın paraya dönüştürülmesinde mutlak bir tekel geliştirerek ekosistemi kilitledi ve kötürüm bıraktı."

Epic Games, Google'ın %30'luk kesintisi sebebiyle popüler oyunu Fortnite'ı 'side-load' olarak piyasaya sürdü. Yani kullanıcılar, Google Play Store'dan değil, Fortnite'ın sitesinden oyunu yüklüyordu. Ancak side-load işlemi birçok kullanıcıya karışık geldiği için oyun Play Store'da da yayınlandı.

google play store

Google'ın politikalarını da eleştiren Sweeney, "Google, sahip olduğu kullanıcı ara yüzü engelleri ve kısıtlamalarıyla kasten market rekabetini kısıtlıyor" dedi. Sweeney, ayrıca şirketin Epic Games Store'u Android'e getirme planlarının olduğunu açıkladı.

Kaynak : https://www.neowin.net/news/epic-games-ceo-criticizes-apple-google-app-stores-on-their-absolute-monopoly
38
20
12
1
0
Emoji İle Tepki Ver
38
20
12
1
0