Facebook Beğeni Sistemini Kullanan Şirketler, Kişisel Verilerin Toplanması ile Suçlandı

5
2
1
0
0
Avrupa üst mahkemesi, Facebook’un “Beğen” düğmesini kendi sitesinde barındıran şirketlerin, müşterilerin kişisel verilerini toplamaktan sorumlu tutulabileceğine karar verdi.

Çevrimiçi perakende şirketleri, genellikle ürünlerini sosyal ağlarda tanıtabilmek amacıyla web sitesi eklentileri kullanırlar. İnternet sitelerinde bu eklentilerin kullanılması, eleştirmenlere göre Avrupa Birliği gizlilik yasalarını ihlal edebilecek bir durum olarak nitelendiriliyor. 

Lüksemburg merkezli Avrupa Birliği Adalet Divanı (ECJ), Alman çevrimiçi moda perakendecisi Fashion ID’yi, kendi sitesinde Facebook’un “Beğen” düğmesini barındırarak kişisel veri koruma kanunlarını ihlal etmekle suçladı. Avrupa Birliği veri gizliliği kanunlarına göre, veri denetleyicileri kişisel verinin neden toplanması gerektiğini ve nasıl işlendiğini belirlemek zorundadır. Öte yandan veri işlemcileri, veriyi yalnızca bir denetleyici adına işler ve bu genelde üçüncü parti bir şirkettir. 

facebook like

ECJ yargıçları, Facebook’un “Beğen” tuşunun kullanılmasıyla veri toplanılması konusunda hem bu eklentiyi kullanan internet sitelerini hem de Facebook’u sorumlu buldu. Mahkeme, “Facebook’un ‘Beğen’ butonuna sahip bir internet sitesinin sahibi, ziyaretçilerin kişisel verilerinin toplanması konusunda Facebook ile ortak çalışan bir denetleyici olabilir” açıklamasını yaptı.  

Mahkeme tarafından Alman tedarikçi Fashion ID’nin sitede bulunan beğenme tuşunu kullanarak ürünlerini Facebook üzerinde daha fazla göstermesi ile bir ticari avantaj sağlamış olduğu söylendi. Ancak mahkeme, verilerin Facebook tarafından işlenmesi ile alakalı Fashion ID’nin hiçbir yükümlülüğü olmadığını belirtti. 

Kaynak : https://www.techradar.com/news/companies-using-facebook-likes-warned-on-data-liability
5
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
1
0
0