Disney+, Ödüllü National Geographic Filmini Sansürledi

18
10
4
2
0
Birkaç hafta önce hizmete giren Disney+, National Geographic’ten bir sürü içerik almıştı. NatGeo tarafından çekilen ve ödül kazanan Free Solo isimli film kullandığı ağır dil nedeniyle Disney+’ta sansürlendi.

Disney+, geçtiğimiz haftalarda içerisindeki birçok içerikle birlikte hizmete girmişti. Yayınlandıktan sonra bazı sorunlarla karşı karşıya kalan Disney+’ın başına açılan en büyük sorun, kullanıcıların hesaplarının çok kısa bir sürede ele geçirilmesi ve satılması olmuştu. Daha sonrasında “izlemeye devam et” özelliğinin bulunmaması nedeniyle fazlasıyla eleştiri alan Disney+, bu sorunları düzeltebilmek için çalışmalara başladı.

Yeni dijital yayın platformu Disney+ yayınlandığı zaman içerisinde National Geographic’ten de birçok içerik barındırıyordu ve bu içeriklerin çoğu ödül kazanmış içeriklerdi. National Geographic tarafından üretilen içeriklerden biri de Free Solo ismindeki bir filmdi. İlk olarak bir başka dijital yayın platformu olan Hulu’da yayınlanan Free Solo, tırmanıcı Alex Honnold’un Yosemite Ulusal Parkı’ndaki El Capitan isimli granit taşa tırmanmasını konu alıyor.

Tırmanıcının heyecanını ‘açıkça’ dile getirdiği film, Disney+’ta sansürlendi

Free Solo

Alex Honnold, Free Solo isimli filmde tırmanışı gerçekleştirirken biraz yetişkin dili kullanmıştı. Tırmanıcı, dev kayaya tırmanırken endişe ve heyecan anlarında refleks olarak veya içinden gelerek bazı küfürler edebiliyordu. Bu içerik, Hulu isimli platformda sansürsüz bir şekilde yayınlanmıştı zira tırmanıcının hislerini izleyicilere tam anlamıyla göstermek istemişlerdi ancak aynı şeyi Disney+ platformu yapamadı ve filmin çoğu yerini sansürledi.

Disney+ hizmet vermeye başladığında aile dostu bir platform olduğunu belirtmişti, dolayısıyla Free Solo isimli yapımda kullanılan yetişkin dilinin sansürlenmesi çok da şaşırtıcı bir durum gibi gözükmüyor olsa da izleyiciler tarafından biraz tepki çekti. ScreenRant tarafından yayınlanan raporlara göre Disney+, Alex’in konuşmalarının çoğunu kesmiş ve yerine başka kelimeler eklemiş. Bunlara örnek olarak Alex Hannold’un bir yerlerde “This is f**ked” dediği yerin kesildiği ve bunun yerine “This is messed up” repliği kullanıldığı gösterilebilir.

Kaynak : https://comicbook.com/movies/2019/11/30/free-solo-award-winning-natgeo-movie-censored-on-disney-/
18
10
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
18
10
4
2
0