Apple, Uygulamaların App Store Dışında Yüklenmesinin Neden Kötü Bir Fikir Olduğunu Açıkladı

"Milyonlarca Uygulama için Güvenilir Bir Ekosistem Oluşturma" başlıklı bir rapor yayımlayan şirket, iOS ekosistemindeki uygulamaların dış kaynaklardan yüklenebilmesinin neden kötü bir fikir olduğunu açıkladı. Apple'ın raporu, genel hatlarıyla bilindik şeylerden oluşuyor.

ABD merkezli teknoloji devi Apple, geçtiğimiz aylarda başlayan Epic Games davası nedeniyle bir süredir kendisini ispatlamakla meşgul. Şirket bu doğrultuda, yaptığı açıklamalarda sık sık App Store'un neden çok güvenli olduğunu, uygulamaların iPhone'lara neden yalnızca App Store üzerinden yüklenebilmesine izin verdiklerini açıklamaya çalışıyor. Konuyla ilgili yeni bir teknik rapor hazırlayan şirket, bir iPhone'a App Store dışında uygulama yüklemenin risklerini de bir kez daha anlattı.

Apple tarafından hazırlanan raporun büyük bir kısmı, kullanıcının güvenliğini sağlamaya odaklanıyor. Bu bağlamda özellikle de Avrupa Birliği'nin dış kaynaklardan uygulama yüklenebilmeli tavsiyesine atıfta bulunan şirket, bu işleme izin verilmesi durumunda çok büyük sorunlar yaşanabileceğinden bahsediyor. Apple'a göre kullanıcıların çalınmak istenen 1,5 milyar dolardan fazla parası, App Store sayesinde korunabilmiş.

İşte Apple'ın "Milyonlarca Uygulama için Güvenilir Bir Ekosistem Oluşturma" başlıklı raporunda yer alanlar

Apple'a göre App Store'un sunduğu en önemli özelliklerden bir tanesi, kullanıcının kendisi ile ebeveynlere bir kontrol mekanizması sunuyor olması. Uygulama mağazasında yer alan uygulamaların kategorize edildiğini ifade eden şirket, ebeveynlerin bu uygulama mağazası ile çocuklarının kullandıkları uygulamaları takip edebildiklerini belirtiyor. Ancak App Store pasif hale gelirse, ebeveynlerin çocuklarını denetlemesi imkansız hale gelecek.

Apple'ın vurgu yaptığı konulardan bir diğeri ise tahmin edebileceğiniz üzere kötü amaçlı yazılımlar. Bilgisayar korsanlarının çok gelişmiş kötü amaçlı yazılımlar geliştirebileceğini belirten Apple yetkilileri, iPhone'a bulaşacak bir kötü amaçlı yazılım ile kullanıcıların mahremiyetlerinin ortadan kalkmış olacağını, bilgisayar korsanlarının kişisel veriler için kullanıcıdan para isteyebileceğini söylüyor. Ayrıca kullanıcı verisinden ziyade kripto para madenciliği gibi amaçlarla geliştirilmiş kötü amaçlı yazılımlar da kullanıcının başını ağrıtabilirmiş.

Teknoloji devi, daha önce yaptığı açıklamalarda iOS'un macOS'tan bile güvenli olduğunu ifade etmişti. Hazırladığı yeni raporda da bu konuya değinen Apple, iOS cihazlara sürekli olarak yeni uygulamalar geliştirildiğini ve kullanıcılar tarafından indirildiğini, macOS'ta ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Bir kez daha iOS'un macOS'tan daha güvenli olduğunun altını çizen şirket, macOS'u da iOS'a benzetmeye çalışmak istediklerini, çalışmaların bu doğrultuda sürdürüldüğünü belirtti.

Apple hem Epic Games davası kapsamında hem de Avrupa Birliği tarafından dile getirilen harici kaynaktan uygulama yükleme düşüncesine en başından beri karşı. Hazırlanan rapor, bu karşıtlığın her ne olursa olsun değişmeyeceğinin açık bir göstergesi. Ancak olur da Avrupa Birliği bir dava açar ve iOS uygulamalarının harici kaynaklardan yüklenebilmesine izin verilmesi gerek derse, ortalığın fena şekilde karışabileceğini şimdiden söyleyebiliriz.