Konsept Olarak Kalmayacak: Sürüş Esnasında Havayı Temizleyebilen Bir Araç Tasarlandı

Ödüllü İngiliz tasarımcı Thomas Heatherwick, sürüş esnasında havayı temizleyebilen bir araç tasarladı. Heatherwick, projenin hayata geçirilmesi için Çinli bir üreticiyle çalışıyor.

Otomobillerin soluduğumuz havayı ne kadar kirlettiği su götürmez bir gerçek. Avrupa tarafından uygulanan Euro 6 gibi emisyon kurallarına rağmen hava kirliliğinin önemli bir bölümü egzoz gazlarından kaynaklanıyor. 

Ödüllü bir tasarımcı ve mimar olan Thomas Heatherwick, sürüş esnasında havayı temizlediğini iddia ettiği bir elektrikli araç tasarladı. Çinli bir otomobil üreticisi olan IM Motors, projedeki ışığı görmüş olsa gerek ki Heatherwick’le iletişime geçip aracı üretmesine yardım edebileceklerini söyledi.

Tenis topu büyüklüğünde partikül toplayabilecek:

Hava kirliliğinde işlerin değişmesine neden olabilecek aracın ön ızgarasında, tasarımcının, ”her yıl bir tenis topu büyüklüğünde partikül toplayabileceği iddia ettiği bir hava filtresi” mevcut. BBC’ye konuşan Heatherwick, “Tenis topu deyince o kadarcık mı diyebilirsiniz ama ciğerlerinizde, havanın temizlenmesine yardımcı olabilecek bir tenis topu olduğunu, bir de bunun sadece Çin’de milyonlarca araçla desteklendiğini düşünün.“ dedi.

Oturma odası gibi bir yaşam alanı sunuyor:

Airo“ adı verilen aracın 2023 yılında Çin’de üretime gireceği düşünülüyor. Aracın çok ilginç bir tasarımı var. İç kısmı oturma odası gibi tasarlanmış araçta, orta kısımda bir masa ve yatağa dönüştürülebilen, dört tane ayarlanabilir koltuk mevcut. Aracın direksiyonu da alan yetersiz olduğunda kokpite gizlenebiliyor.

Birçoğumuz biliyor ki bu tarz araçlar genelde sürekli tasarlanıp durur ama bir türlü üretilmez. Bu yüzden havanın temizlenmesine dair umutlarınız pek güçlü olmayabilir. Ancak Heatherwick, bunun tam tersini hedeflediğini şu sözleriyle ifade etti:  “Bu bir fantezi değil. Ortaya çıkan fikrin amacı bunun bir konsept araç olmaması; bu yüzden bir üreticiyle çalışıyoruz ve her şeyi, ortaya çıkabilecek fikirlere odakladık.