Steam Deck Karaborsacıları Ön Sipariş Haklarını Fahiş Fiyatlardan Satmaya Başladı

Valve'in yakın zamanda önce ön siparişe açtığı Steam Deck konsolu için kısa sürede azami başvuru süresine ulaşılmıştı. Erken davranan bazı kullanıcılar elde ettikleri ön sipariş haklarını internette satmaya başladı.

PlayStation 5 gibi çılgınca beklenen teknolojik ürünlerde stok sıkıntıları maalesef kaçınılmaz oluyor. Benzer bir durum Valve'in Steam Deck oyun konsolunda da yaşanmakta. Yeni oyun konsolu Steam Deck için ön siparişleri açan Valve, fırsatçıları önlemek için, uzun süredir aktif olmayan veya yeni açılan hesapların ön siparişte bulunmasına izin vermemişti. Ancak görünen o ki bu strateji karaborsacıların ortaya çıkmasını önlemede o kadar da başarılı olunamamış.

Yalnızca 2021 Haziran ayından önce açılan ve bir satın alımda bulunan hesaplar ön siparişte bulunabiliyorlardı ancak bu, ön siparişler başlar başlamaz sunucuların çökmesini önlemeye yetmemişti. Sorun çıkaran sistemde ön sipariş vermeyi başaranların bazılarıysa krizi fırsata çevirdi.

Ön sipariş hakları eBay’de satılıyor

Alınan önlemler fırsatçıları da durduramamış. Ön sipariş veremeyen birçok talihsiz oyuncu Steam Deck modellerinin tekrar stoğu girmesi için muhtemelen 2022’nin üçüncü çeyreğine kadar bekleyecek. Bu gibi oyunculardan hızlı davranıp ön sipariş koparmayı başaranlar şu anda sipariş haklarını eBay gibi sitelerde satıyor. Ön siparişte bulunulan konsolların Aralık ayında veya 2022’nin ilk çeyreğinde gönderilmesi bekleniyor.

Karaborsacıların cihaza biçtiği fiyatlarsa bir hayli yüksek. Cihazın 64 GB'lık modeli normalde 399 dolar etikete sahipken karaborsada bu fiyatın üstüne yüzlerce dolar, hatta bazı çılgınlar tarafından binlerce dolar bile konulmuş durumda.

Fiyatlar absürt de olsa, satışların herhangi bir garantisi olmasa da Steam Deck karaborsacıları satış yapmayı başarıyor. Bunun nedeninin konsol için uzun süre beklenmiş olması mı yoksa ön siparişlerin yalnızca ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Avrupa ülkeleri için geçerli olması mı bilinmiyor.