Huawei’den Açıklama: Oppo ve Xiaomi, İşletim Sistemimizin Hızına Hayran Kaldı

138
115
15
10
5
Huawei, Oppo ve Tencent ile birlikte kendi işletim sistemini test etmeye başladı. Yazılımın Android işletim sistemine göre %60 daha hızlı olduğu iddia edilirken Xiaomi ve Oppo'nun da işletim sistemi için yorumları bir hayli olumlu.

Çin, oldukça ilginç bir ekonomik modele sahip olan bir ülkedir. Ülkenin serbest piyasa koşulları geçerli olan bölgeleri bulunmakla beraber ülke genelinde komünizm uygulanır. Ülke genelinde üretimde milliyetçi bir yaklaşım söz konusudur.

Çin’deki Global Times gazetesinin haberine göre, Huawei’nin işletim sistemi olan HongMeng, internet devleri ve yerel telefon üreticileri tarafından test ediliyor. Yeni sistem, önümüzdeki birkaç ay içerisinde piyasaya çıkacak.

Global Times gazetesi, Çin hükümeti ile yakın ilişkiler içerisinde bulunan bir basın organı olduğundan dolayı bu haberlere karşı önyargılı yaklaşılıyor. Sonuçta haberin kendisi, Washington ile Pekin arasında süregelen PR savaşının bir parçası olabilir.

Yine de Çin hükümeti, diğer Çinli aktörleri de bu işletim sisteminin arkasında durmaya yönlendirebilir, Google’a ve hizmetlerine karşı güçlü bir alternatif üretebilir.

Global Times’ın haberinde “büyük Çinli telekomünikasyon şirketlerine yakın isimsiz bir kaynağa” dayandırdığı haberine göre Tencent, Xiaomi, Oppo ve Vivo şu anda Huawei’nin HongMengOS’u bir an önce çıkarması için çalışmaya destek oluyorlar. Bu durumun, ABD merkezli yaptırımlara karşı önemli bir darbe olacağını düşünüyorlar.

Daha önce yeni işletim sisteminin çıkışının, bu güz yapılacak olan Mate 30 tanıtımı ile birlikte gerçekleşeceği düşünülüyordu. Global Times ise P40’ın bir alternatif olabileceğini belirtti. Yeni işletim sisteminin pazara çıkmaya hazır olup olmadığı konusunda çelişkili raporlar var. Bu da Huawei’nin neden çıkış tarihini gizli tuttuğunu açıklayabilir. Huawei, sistem hazır değilse zaman kazanmayı, sistem hazırsa da sürpriz bir koz olarak kullanmayı tercih edebilir.

Global Times’ın haberinde adı geçen hiçbir firmadan bu konuda yorum gelmemiş olması da kafaları karıştıran bir başka nokta. Huawei’nin akıllı telefon departmanının başındaki isim Richard Yu’nun, yeni işletim sistemi için %60 daha hızlı demesinin ardından Global Times da bu iddiayı manşetine taşıdı.

Yeni işletim sistemi çıkana ve kullanılmaya başlayana kadar gerçekte ne kadar performanslı olduğunu göremeyeceğiz. Öte yandan, dünya çapındaki diğer üreticiler bu platform için uygulama geliştirmezse çok da tutunabilmesi beklenmiyor. Windows işletim sisteminin başına gelenler bu konuda iyi bir örnek temsil ediyor.

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/zakdoffman/2019/06/12/tencent-xiaomi-and-oppo-all-testing-huaweis-faster-android-os-report-claims/#215696a3388e
138
115
15
10
5
Emoji İle Tepki Ver
138
115
15
10
5