İklim Değişikliği Tehlikesi Büyüyor: Dünya, En Sıcak 5 Yılını Geçirdi

37
6
3
2
1
Bilim insanları, Dünya'nın son 5 yıl içerisinde, bu zamana kadar kaydedilmiş bütün ölçümlerden daha sıcak olduğunu ortaya çıkardı. Dünya'nın bu şekilde ısınmaya devam ederse, önümüzdeki 80 yıl içinde ortalama sıcaklık değişimi 3 dereceden fazla olacak.

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar, geçtiğimiz temmuz ayının, şimdiye kadar kaydedilmiş en sıcak temmuz olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar tarafından yayınlanan yeni bir rapor ise Dünya'nın hiç olmadığı kadar ısındığını gösteriyor. 2015-2019 yılları arasında yapılan ölçümler, bu dönemin kaydedilen en sıcak 5 yıl olduğunu gözler önüne seriyor.

İklim Eylem Zirvesi Bilim Danışma Grubu, United In Science isimli raporunda, sekiz araştırma kuruluşunun en son verilerini yayınladı. Rapor, Dünya'nın yüzeyinin ısınmaya devam ettiğini ve bu ısınmanın pek de duradak gibi gözükmediğini ortaya koyuyor. United In Science raporunda yayınlanan verilere göre, 2015-2019 yılları arasındaki 5 yılda sıcaklık değerleri, sanayi devrimi öncesi dönemdeki seviyesiden 1.1 santigrat derece, 2011-2015 arası dönemden ise 0.28 santigrat derece daha yüksek.

iklim grevi çocuk

Grubun yayınladığı rapor aynı zamanda deniz seviyesindeki yükselmenin, asiditenin ve fosil yakıtlı karbondioksit emisyonunun da bir resmini ortaya çıkarıyor. Raporda, iklim değişimi ile ilgili diğer veriler ortaya koyulduktan sonra yürütülen mevcut politikaların Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde belirtilen hedeflere ulaşmak için yeterli olmadığı da belirtildi. 

2016 yılında yılında iklim değişikliğini engellemek için 195 ülke Paris Anlaşması’nı imzaladı. Paris Anlaşması’nın ana amacı, 2100 yılına kadar küresel sıcaklık artışını 2 santigrat derecenin altına indirmekti. 

iklim grevi kitle

Küresel sıcaklık artışının 2100 yılında 2 derecenin altında olmasını sağlamak için, sera gazı seviyesinin 2020 yılından itibaren düşmeye başlaması gerekiyor. Ancak yayınlanan rapor, devam eden uygulamalarla 2030 yılından itibaren bile sera gazında düşüş olmayacağını gösteriyor. Eğer sera gazı var olan miktarda kalmaya devam ederse 2100 yılında kürenin sıcaklık artışı 3 dereceden fazla olacak.

iklim grevi 2

Birleşmiş Milletler (BM), bir önceki raporunda iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek, Paris Anlaşması’nda belirtilen hedeflere ulaşmak için “daha önce görülmemiş bir eylem” yapılması için bir çağrı yapmıştı. Şu ana kadar olan 1.5 derecelik yükselme, 2100 yılındaki hedefin gerçekleşmemesine neden olmuyor. Ancak çok hızlı bir değişime ihtiyaç var. 

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de dahil olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde milyonlarca insan, Küresel İklim Grevi eylemlerine katıldılar.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/earth-may-be-in-its-hottest-five-year-period-ever-recorded/
37
6
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
37
6
3
2
1