2019 BM İklim Zirvesi Neden Bu Kadar Önemli?

14
3
2
0
0
2019 BM İklim Zirvesi, önümüzdeki pazartesi günü pek çok farklı liderin katılımıyla gerçekleşecek. Zirvenin amacı ise ilerleyen yıllarda iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve bu konuda alınan önlemleri gözden geçirmek olacak.

21-23 Eylül 2019 tarihleri arasında New York’ta düzenlenecek ve yüzyılın en büyük iklim hareketlerinden biri olacak İklim Zirvesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kanada Başbakanı Justin Trudeau gibi pek çok farklı liderin katılımıyla gerçekleşecek. Etkinliğin genel amacı ise ülkelerin 2015 yılında imzalanan Paris Antlaşması’nın katılımcı ülkeler tarafından onaylanmasını hedefleyecek.

Bu kapsamda tüm katılımcı liderleri “süslü konuşmalar yerine somut gerçekler” ile gelmeye çağıran BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tüm liderlerden dört özel talepte bulundu: 2050 için karbon nötrlüğü planları, fosil yakıt sübvansiyonlarıyla mücadele yolları, karbon vergilendirilmesi ve 2020'nin ötesinde yeni kömür gücü olmaması. Genel Sekreter, eğer tüm bunlar yapılabilirse iklim değişikliğinin önüne geçilebileceğine inanıyor.

Zirve beklentileri oldukça düşük:

Greta Thunberg

İklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla toplantılardan üç gün önce Greta Thunberg isimli 16 yaşındaki bir iklim aktivisti, dünya çapında potansiyel olarak milyonlarca insanın katıldığı "küresel iklim saldırısı" için New York sokaklarına giden binlerce kişiden biriydi. Bugün itibariyle BM Gençlik İklim Zirvesinde konuşan iklim aktivisti Thunberg, iklim konusunda gençleri kimsenin durduramayacağını ve liderliği gençlerin üstlenmesi gerektiğini belirtti.

Ancak tüm bu spot ışıklarına rağmen pek çok otoritenin umutları nispeten düşük. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Londra Ekonomi Okulu'ndan Nicholas Stern, “Büyük bir gelişme beklememiz gerektiğini düşünmüyorum” diyerek beklentilerinin oldukça düşük olduğunu belirtti.

Bu düşük beklentilerin nedeni ise kısmen ABD ve AB’den kaynaklanıyor. ABD hükumeti ve Başkan Donald Trump, 2015 yılında düzenlenen Paris Anlaşmasını kabul etmemiş ve iklim değişikliğini reddetmişti. Yine bu noktada bu yaz AB, 2050’de net sıfır emisyon hedefini benimsememiş ve iklim değişikliği önlemlerinde ivme kaybetmişti.

Hedeflerden çok uzaktayız:

2019 İklim Zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla pazartesi günü düzenlenecek olan İklim Zirvesi, Dünya’nın sıcaklık sınırlamasını gelecek yıllar için 1,5 ° C’nin altında tutmaya ve yüzyılın sonuna kadar ise 2° C altında tutmaya odaklanacak.

Fakat tüm vaatlere rağmen araştırmacılar, Dünya yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 3° C ısınacak diyor. Bu kapsamda düşüncelerini dile getiren CAT araştırmacısı Niklas Höhne, belirlenen hedeflerden “Biraz uzak değiliz, çok uzaktayız” açıklamalarında bulundu.

CAT tarafından yapılan bir analize göre eğer şehirler, bölgeler ve şirketler 2030 yılına kadar vaat ettikleri tüm emisyon azaltmalarını yaparlarsa, o zamana kadar Dünya 1,5° C olmasa da 2° C'nin altında kalabilir. Pek çok otorite bunu “cesaret verici fakat gerçeklikten uzak” olarak nitelendiriyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/here-s-what-you-need-to-know-about-the-landmark-un-climate-summit-next-week
14
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
3
2
0
0