Tarihin İlk Android Telefonu 15 Yaşında: İşte HTC Dream'in Bugün Kulaklara Şaka Gibi Gelen Özellikleri

87
15
5
5
3
Bugün kullandığımız birçok Android cihazın atası olan T-Mobile G1, bundan tam 15 yıl önce piyasaya sürüldü. Parlak AMOLED ekranlara alıştığımız, katlanabilir telefonların sıradanlaştığı günümüz Android devriminin başlangıcına çok kısa bir bakış atıyoruz.

Çoğu insan için -haklı sebeplerle- ilk akıllı telefon iPhone'dur, çünkü daha öncesinde yaygın şekilde üretimi ve satışı yapılan bir akıllı telefon yoktu. 1990'lı yıllarda denemeler yapılsa da iPhone gelene dek, piyasa hareketlenmemişti. Ancak kendisinden yaklaşık 1 yıl sonra, akıllı telefon dünyasındaki asıl devrim yaşanmış oldu: Android. 

Eylül 2008'de Androidli ilk telefon duyurulmuş ve 22 Ekim'de satışa sunulmuştu. Piyasada iPhone haricinde BlackBerry rüzgârı da esiyordu. Bu arada iPhone rüzgarının en büyük sebebi, telefonun AT&T operatörüne özel olarak satışa sunulmasıydı.

AT&T'nin iPhone'u sahiplenmesinin ardından ABD'li operatör T-Mobile da HTC ile anlaştı ve G1 adını verdiği ilk Android telefonu piyasaya sürdü:

htc dream

HTC tarafından üretilen T-Mobile G1, 3.2 inçlik 320x480 çözünürlüğünde bir ekrana sahipti. İşlemci tarafında Qualcomm'un MSM7201A çipini kullanan cihazın RAM'i ise 192 MB seviyesindeydi.

Telefonun depolama kapasitesi 256 MB boyutundaydı. Ayrıca cihazda bazı günümüz telefonlarında bulunmayan microSD girişi de mevcuttu:

tmobile g1

Android, 14 yılda 2,7 milyar kullanıcıya ulaştı:

samsung

Samsung Galaxy Note9 gibi aşırı hızlı amiral gemi cihazlarla performans konusunda kendini kanıtlayan Android, aynı zamanda Android One gibi projeler kapsamında da herkes için ulaşılabilir hâle getirildi.

T-Mobile G1 ile başlayan Android ekosistemi, Google'ın en başarılı projelerinden biri oldu. Chromebook, Chromecast ve Wear OS gibi farklı sistemlerle de gerçek bir 'ekosistem' hâline gelen Android dünyası, bugünkü konumunu T-Mobile G1'e borçlu desek yeridir.

87
15
5
5
3
Emoji İle Tepki Ver
87
15
5
5
3