İnekler, Zebra Çizgilerine Boyanınca Daha Az Sineğe Maruz Kaldılar

25
6
6
1
0
Yapılan yeni bir çalışma, inekleri zebraların sahibi olduğuna benzer çizgilere boyamanın sinekleri engellediğini ortaya çıkardı. Çizgiler, sineklerin hareket algılama sistemlerini karıştırıyor.

Japonya’dan araştırmacılar, ineklerin zebralarda olana benzer çizgilere sahip olmasının sinekleri ineklerden uzak tutup tutmayacağını incelediler. Araştırmacılar, bu çalışma için inekleri şeritler halinde boyadılar. 

Şeritler halinde boyanan inekler, şerite sahip olmayan ineklere göre sineklere daha az maruz kaldı. Araştırmacılar şeritli ineklerin, şeritsiz ineklerin etkilendiğinin yarısı kadar sineklerden etkilendiğini ortaya çıkardı. PLOS ONE’da araştırmayla ilgili yayınlanan makaleye göre ineklerin şeritleri, sineklerin hareket algılama sistemlerini karıştırdı.

zebra çizgili inek

Araştırmacılar, çalışma için altı Japon Siyah İneği’ni siyah ve beyaz çizgilere sahip olacak şekilde boyadılar. Daha sonra boyanmış olan ineklerle, boyanmamış inekler araştırmacılar tarafından gözlendi. 

Araştırmacılar, inekleri rahatsız eden böceklerin sayısını tespit etmek için çeşitli zamanlarda yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekti. Çalışma sırasında ineklerin sinekleri uzaklaştırmak için bacaklarını ya da kuyruklarını kullanıp kullanmadıkları gibi fiziksel davranışlar da gözlemlendi. 

Araştırmacılar aynı zamanda boya kimyasallarının sinekleri uzak tutup tutmadığını kontrol etmek için yaptıkları gözlemlerde, şeritli ineklerin, şeritsiz olanlardan az daha sineğe maruz kaldığını ortaya çıkardı. Çizgili ineklerde gözlemlenen sinek ısırığı sayısı, çizgisiz olan ineklerdeki sinek ısırığı sayısının yarısı olarak araştırmacılar tarafından tespit edildi. 

zebra çizgili inek

Araştırmacılar, yaptıkları açıklamalarda, “İneklerin zebra benzeri çizgilere boyanmasının, sinek ısırığı görülme sıklığını yüzde 50 azaltabildiğini bulduk. Ayrıca sinek uçma bölgelerinin azalmasının ineklerdeki savunma davranışlarındaki düşüşle kesiştiğini de tespit ettik” dedi. 

Şu anda hayvancılık endüstrisi, inekleri sineklerden korumak için böcek ilacı kullanıyor. Ancak bu araştırma kimyasal kullanımına alternatif olarak daha az toksik ve muhtemelen daha ucuz olan boyanın kullanımının yararlarını ortaya çıkardı. 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/painting-zebra-stripes-on-cattle-confuses-biting-flies-new-study-says/
25
6
6
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
6
6
1
0