İnsan Yüzünün Tarih İçerisindeki İnanılmaz Değişimi

88
40
21
15
2
Tarihin her döneminde insanların yüz karakteristikleri aynı değildi. Yeni bir çalışma, insan yüzünün evrimini gözler önüne seriyor.

İnsanların yüzü kişiden kişiye değişse de genel karakteristiği değişmiyor. Bu karakteristiği değiştiren tek şey, zaman içerisinde gerçekleşen evrimler. Bu evrimler o kadar yavaş oluyor ki nasıl olduğunu bile anlamıyoruz.

İnsanlığın yüz karakteristiği, geçtiğimiz altı milyon yıllık süreçte oldukça değişti. Vücudumuzu saran kıllar, bugün aynaya baktığımızda gördüğümüz tüylere dönüştü. İlk homininlerden günümüzün Homo sapiensine kadar, tarih boyunca yaşadığımız her yerde değişimler yaşadık ve iklimler yarattık. Kendimiz de değişmeyi ihmal etmedik. Bu evrim ve dönüşüm süreci bir araştırmanın da konusu oldu.

York Üniversitesi’nden anatomist Paul O’Higgins, insan yüzünün değişiminde sinirlerin, beslenme şeklinin, hava şartlarının ve pek çok farklı değişkenin etkili olduğunu söylüyor.

Alın bölgesinin ortaya çıkmasıyla beraber insanların kaşları da zaman içerisinde evrimleşmeye başladı. Yüz bölgesindeki kılları gittikçe kaybeden insanların burun şekilleri değişti. Suratlarımız küçülüp inceldi.

Daha sonra sinirleri gelişen ve yüz ifadelerini kullanabilmeye başlayan, sözlü iletişimi geliştiren insanlar bu atılımı da yüzlerinin küçülmesine borçlu. En azından araştırmanın yazarlarından Rodrigo Lacruz’a göre durum bu. Araştırmacılar, iletişim şeklinin de insan yüzünün bugünkü haline gelmesinde etkili olabileceğini söylüyor.

6 milyon yıllık tarihimizde son 2 milyon yıllık süreçte ise alet edevat yapmaya ve kullanmaya başlamamız ile birlikte yüzümüzdeki değişmeler de gittikçe hızlandı.

İnsan yüzünün ne kadar değişeceğine dair bir sınır var, en nihayetinde nefes almak için büyük burun kanallarına ihtiyacımız hep olacak. Yine de iklim değişikliği ve dünyada yaşanacak olan değişmeler, insan yüzünün karakteristiğini değiştirmeye devam edecek.

Araştırma, Nature Ecology and Evolution dergisinde yayımlandı. Araştırmacılar bir de insan yüzünün değişimi videosu yayınladı. Videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/here-s-how-the-human-face-evolved-to-look-the-way-it-does
88
40
21
15
2
Emoji İle Tepki Ver
88
40
21
15
2