Tümü Webekno

Kategoriler

Hakkımızda Yazarlar Ödüllerimiz Künye Gizlilik İletişim
  1. Webtekno
  2. Bilim Haberleri

Normalde Kırmızı Olan Kanın Istakozlarda Mavi Olmasının Sizi Çok Şaşırtacak Sebebi

Kan kırmızı olsa da birkaç istisnası olup bazı hayvanların kanının farklı renkte olduğunu biliyoruz. Aslında sebebi kanda bulunan elementle ilgili.

Normalde Kırmızı Olan Kanın Istakozlarda Mavi Olmasının Sizi Çok Şaşırtacak Sebebi
Zeynep Şahin Zeynep Şahin /

Denizlerin sakinlerinden olan ıstakozlar da bu ‘farklı kan rengine’ sahip grubun bir üyesi. Üstelik kanları da mavi akıyor!

Ya da bu sadece bir yanılgı mı? Gelin açıklayalım.

Istakozlar, genelde pişirildiğinde renk değiştiren canlılar olarak bilinse de kanlarının mavi olmasıyla da meşhurlar.

Normalde Kırmızı Olan Kanın Istakozlarda Mavi Olmasının Sizi Çok Şaşırtacak Sebebi

Mavi, yeşil ve kahverengi tonlarıyla sularda adeta renk cümbüşü oluşturan ve boyları 30-35 cm'e varabilen bu deniz canlıları, 4-5 kilograma kadar ulaşabilen ağırlıklarıyla da dikkat çekerler. Ancak hakkında merak edilen en önemli konu şüphesiz ki kanlarının bizimki gibi neden kırmızı akmadığı.

Cevap çok basit: Istakozlar ve diğer bazı eklem bacaklılar, oksijen taşımak için hemoglobin yerine hemosiyanin kullanıyorlar. Hemoglobin demir içerirken, hemosiyanin ise bakır içerir. İşte bütün mesele aslında burada başlıyor.

Bakır, oksijenle birleştiğinde mavimsi bir renk alır.

Normalde Kırmızı Olan Kanın Istakozlarda Mavi Olmasının Sizi Çok Şaşırtacak Sebebi

Bu nedenle, hemosiyanin içeren hayvanların kanı oksijen taşırken mavi görünür. Oksijen bağlandığında, hemosiyanin mavi renk alır; oksijen bağlanmadığında ise renksizdir.

Ayrıca hemosiyanin, soğuk ve düşük oksijenli ortamlarda daha verimli çalışır. Istakozlar gibi deniz hayvanları, yaşadıkları ortamların koşullarına uyum sağlamak için bu molekülü evrimleştirmişlerdir.

Anlayacağınız, ıstakozların kanı bakır içeren hemoglobin molekülü sayesinde mavi görünüyor.

Kaynaklar: Vox, bubblydiver, TCOB İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

YORUMLAR

(2)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır. (0)
T
Taner Kurt 1 yıl önce
ABD'de düzenlenen dünyanın en büyük roket mühendisliği yarışması "Spaceport America Cup'24"te Türkiye'yi temsil ederek dünya şampiyonu olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vefa Havacılık Takımı üyeleri ile ilgili haberi hiç görmedim sizde neden?
T
Taner Kurt 1 yıl önce
Evet doğrudur hemoglobin yerine hemosiyanin kullanıyorlar. Ama yani bunun kendi kendine olduğunu bana yutturamasın. Her eserin bir ustası vardır.
Tüm yorumlar yüklendi (2 yorum)