Küresel Isınmanın Çarpıcı Etkilerini Gösteren 30 Yıllık Fotoğraflar

46
8
3
2
2
Küresel ısınma, günümüzün en büyük sorunu ve artık önüne geçilemez bir seviyeye geldi. İzlanda'da bir buzul örtüsünün çekilen fotoğrafları, 1980'li yıllarda çekilen fotoğraflarla karşılaştırıldı ve sonuç hiç de iyiye işaret etmiyor.

Yıllardır durdurulamayan sorumsuz faaliyetler sonucunda artan küresel ısınmanın etkilerini artık çıplak gözle görebiliyoruz. Bunlara bir de İzlanda’nın son 30 yılda yaşadığı buzul kaybı eklendi. Dundee Üniversitesi’nden araştırmacılar 1980’lerde havadan çekilen görselleri, günümüzde çekilen görsellerle karşılaştırdı ve sonuç oldukça çarpıcı.

Araştırmacılar, Vatnajökull’un güney kesimlerinde bulunan ve Avrupa’nın önemli buz örtülerinden olan yeri 3D haritalandırma teknolojisiyle karşılaştırdı. Günümüzde çekilen fotoğraflar, 1980’lerde 3D fotogrametri yazılımıyla çekilen fotoğraflarla kıyaslandı ve farklılık gözler önüne serildi.

İşte küresel ısınmanın çarpıcı etkilerini gösteren o fotoğraflar:

izlandada eriyen buzlar

izlandada eriyen buzlar

Araştırmacı ekipte yer alan Dr. Baxter, günümüzde çektikleri fotoğrafları nasıl çekmeyi başardıklarını şu cümlelerle anlattı: “Fotoğrafı çekmek için buzul bilimcilerin buz hacmini ölçmek için kullandığı ilkelere dayanan yeni bir yöntem geliştirdik. Bu yöntem, geçmiş manzaraların havadan görünüşlerini oluşturmamızı ve son 30 ile 40 yıl boyunca nasıl değiştiğini görmemizi sağladı. Pek çok insanın hafızasında olan bu değişim, İzlanda’da erimenin ne kadar hızlı gerçekleştiğinin de bir kanıtı.

izlanda buzulları eriyor

izlanda buzulları eriyor

Vatnajökull’daki buz örtüsü yaklaşık 7.700 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu alan, günümüze kadar son 30 yılda yaklaşık 20 metre kadar alçaldı. Buzulların yükseklikleri de bazı alanlarda 100 ile 150 metre kadar düşüşe uğradı. Buzullar, günümüzde her yıl 14 metrekarelik bir kayıp yaşamaya başladı.

Araştırmacılar tarafından çekilen görseller, İzlanda Meteoroloji Dairesi tarafından paylaşıldı. Görsellerin paylaşılmasıyla küresel ısınmanın nasıl sonuçlar verdiği konusunda insanların daha çok bilgilenmesi hedefleniyor.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7613037/Aerial-photographs-reveal-staggering-melting-Icelands-largest-glacier.html
46
8
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
46
8
3
2
2