Jüpiter'in Meşhur Kırmızı Noktası Dağılmaya Başladı

40
4
3
3
0
Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter ile ilgili gözlemlerini sürdüren amatör astronomlar, Jüpiter'de bulunan kırmızı noktanın dağılmaya başladığını keşfettiler. Araştırmacılar büyük bir fırtına olan bu kırmızı noktayı, temmuz ayında bir kez daha incelemeye karar verdiler.

Dünya üzerinde fırtınalar yaşandığını hepimiz biliriz. Kimi zaman küçük çapta yaşanan kimi zaman da büyük zararlar verebilen fırtınalar, bir süre sonra etkisini kaybediyor. Ancak Jüpiter'de durum biraz daha farklı. Bu dev gezegende yüzyıllardır devam eden bir fırtına bulunuyor. Kırmızı nokta ya da GRS olarak bilinen bu fırtına sistemiyle ilgili son zamanlarda bazı gelişmeler yaşanıyor. Amatör astronomlar, Jüpiter'in kırmızı noktasının çözülmeye başladıklarını ifade ettiler.

22 Mayıs tarihinde yukarıdaki görüntüyü elde etmeyi başarabilen amatör astronom Anthony Wesley, kızıl noktadaki bu dağılmayı gözlemledi. Yapılan hesaplamalara göre GRS'den ayrılan kısmın boyutu neredeyse 10 bin kilometreye kadar ulaşıyordu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Wesley, yaklaşık 20 yıldır Jipüter'i gözlemlediğini ancak böyle bir durumu daha önce hiç görmediğini söyledi.

NASA'nın başlatmış olduğu Juno misyonu da Wesley'in bulgularını doğruluyordu. 2016 yılından beri Jüpiter'i görüntüleyen uzay aracı 12 Şubat 2019'da benzer görüntüler elde etmişti ancak ne olduğu tam olarak anlaşılamamıştı. Ancak olay farklı kaynaklar tarafından doğrulanınca bu kırmızı noktanın dağılmaya başlandığı net olarak ortaya çıktı.

Araştırmalar devam ederken konuyla ilgili yeni görüntüler de Japonya'dan geldi. Japonya'da bulunan uzay gözlemciler de Jüpiter'in kırmızı noktasında yaşanan değişimlerle ilgili bir GIF yayımladılar. Jüpiter'de bulunan kırmızı noktadaki değişimleri bir GIF üzerinden izlemek isteyenler, o görüntülere buradan ulaşabilirler.

Bilim insanları kırmızı noktayı temmuz ayında yeniden inceleyecekler. Çalışmaların devam ettiği kırmızı nokta ile ilgili yeni gelişmeleri öğrenmek için temmuz ayını beklememiz gerekiyor.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/jupiter-great-red-spot-dying
40
4
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
40
4
3
3
0