Google, Jüpiter ve Satürn'ün Bugün Gerçekleşecek Tarihi Yakınlaşması İçin Doodle Paylaştı

144
35
11
7
2
Bu sene 21 Aralık'ta, yani bugün yüz yıllardır meydana gelmemiş bir olay meydana gelecek: Jüpiter ve Satürn, çift gezegen gibi gözükecek. Bu özel kavuşumun şerefine Google'dan bir doodle geldi.

Bu sene 21 Aralık, kuzey yarımkürede sadece yılın en uzun gecesi olmakla kalmayacak. Gaz devi Jüpiter ile Satürn, 21 Aralık'ın gün batımında dünyanın gökyüzünde birbirlerine yaklaşacak ve çift gezegen gibi gözükecek. Yaşanacak bu olayın daha da ilgi çekici yanı ise bu olayın Orta Çağ'dan sonra ilk kez yaşanacak olması.

Google, tarihi yakınlaşmaya özel doodle yayınladı

Normalde 20 yılda bir gerçekleşen, ancak bu seferki birleşmede öncekilere göre çok daha yakın bir konuma gelecek iki gezegen için Google'dan da bir doodle paylaşımı geldi. "2020 Kışı ve Çifte Gezegen" başlığıyla hazırlanan doodle, 794 yıldan beri gözlemlenmeyen bir gök olayının şerefine gerçekleşti.

2020 Kışı ve Çifte Gezegen

En son 1226 yılında gözlemlendi

Rice Üniversitesi'nden gök bilimci Patrick Hartigan, bu gece gerçekleşecek yakınlaşmadan daha yakın bir hizalama için Mart 1226 tarihine gidilmesi gerektiğini dile getiriyor. Güneş Sistemi'nde bulunan bu iki gaz devi, yaz aylarından bu yana birbirlerine yaklaşmaya devam ediyor.

Hartigan, söz konusu bu kavuşum ile ilgili şunları söylüyor: "21 Aralık akşamı, iki gezegen dolunayın çapının 5’te biri oranında birbirinden uzakta, çift gezegen gibi gözükecek. Teleskop kullanan çoğu kişi, iki gezegeni ve en büyük uydularından birkaçını aynı görüş alanında görebilecek."

Bu kavuşumun en iyi gözlemlenebileceği nokta ekvator yakınları olsa da Dünya'daki her yerden gözlemlenebilecek. Ancak Hartigan'a göre gözlemciler ne kadar kuzeydeyse ufukta kaybolmadan önce gezegenleri görebilmek için o kadar az zamanları olacak.

Jüpiter ve Satürn

Peki, bu iki gaz devinin birleşimi bir kez daha ne zaman yaşanacak? Profesör Hartigan, Jüpiter ve Satürn'ün bir kez daha bu kadar yakın ve yüksekte 15 Mart 2080 tarihinde görülebileceğini bundan sonra ise 2400'e kadar böyle bir birleşmenin yaşanmayacağını dile getirdi. Yani bu iki dev gezegenin buluşması, çoğu kişinin hayatında 1 kez görebileceği bir şans olarak dikkat çekiyor. 

Kaynak : https://phys.org/news/2020-11-december-jupiter-saturn-planet-middle.html
144
35
11
7
2
Emoji İle Tepki Ver
144
35
11
7
2