'Yok’tan Anlıyorlar: Kargaların ‘Sıfır’ Kavramını Anlayabilecek Kadar Zeki Olduğu Ortaya Çıktı

27
8
7
1
1
Zeki canlılar olduğu bilinen kargaların sanılandan da zeki olduğu ortaya çıktı. Almanya'da yapılan bir araştırmada, kargaların sıfır kavramını anlayabilecek kadar zeki oldukları sonucuna varıldı.

Ürpertici bir görünüme sahip olsa da vahşi doğada önemli bir yere sahip olan kargaların aşırı zeki olduğunu duymayan yoktur. Yeni bir araştırma, bu canlıların zekasının çok daha yüksek seviyede olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, çalışma sonucunda kargaların sıfır kavramını anlayabildikleri sonucuna vardılar.

Antik sayı sistemlerinde, günümüzde kullandığımız sıfırın bir eşdeğeri olmadığı için, kargaların bu anlama kabiliyetleri çok daha ilgi çekici hâle geliyor. Almanya’nın Tübingen Üniversitesi’nde yapılan araştırmada bilim insanları, kargaların belli miktarlar gördüğünde beyinlerinde belli nöronların aktif olduğunu biliyorlardı. Karga bir nokta gördüğünde belli bir nöron, iki nokta gördüğünde belli bir nöron aktif oluyor ve bu böyle devam ediyor.

Sıfır, kargaların beyninde yeni bir nöronu aktif etti

karga

Araştırmacılar, bu ‘karanlık’ canlıların sıfırı bir sayı değeri olarak yorumlayıp yorumlayamayacağını sınamak için kargalara iki farklı nokta görüntüsü gösterdiler ve her birinde 0 ila 4 arasında nokta bulunmaktaydı. Kargalar, iki görüntünün aynı değeri gösterip göstermediğini fark etmek üzere eğitilmişlerdi. Kargalar “sıfır” nokta gördüğünde, beyin aktivitelerini takip eden araştırmacılar kargaların beyninde bu yeni miktarı fark eden yeni bir nöronun aktif olduğunu gördüler.

Kargalar bazen iki görüntüde de aynı miktarın gösterildiği hatasına düştüler ve bu hatayı genelde görüntüde iki veya üç değil de bir nokta varken yaptılar. Araştırma yazarlarından Andread Nieder, konuyu “Bu etki yalnızca kargaların ‘yok’luğu sayı dizisindeki en küçük sayısal değer olarak kabul etmesiyle olacak bir şey.” sözleriyle özetledi. Kuşlarda insanların veya maymunlarınki gibi bir neokorteks bulunmadığı için, kargaların bu özelliği araştırmacıların aklında, uçan canlıların zeka gelişimine dair yeni soru işaretlerinin doğmasını sağladı.

Kaynak : https://mymodernmet.com/crows-understand-zero/
27
8
7
1
1
Emoji İle Tepki Ver
27
8
7
1
1