Zorunlu Kış Lastiği Uygulamasına Uymayanlara 625 TL Ceza Kesilecek

18
6
3
1
0
1 Aralık tarihinden itibaren geçerli olacak zorunlu kış lastiği uygulaması için geri sayım başladı. İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında kullanım zorunluluğu olan kış lastiği için 81 ile genelge gönderildi.

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta yürürlüğe girecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarda kış lastiği kullanılması, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemlerinde zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, bakanlık tarafından valiliklere de devredilebiliyor.

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak ve 1 Nisan 2020'ye kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 625 lira ceza kesilecek. Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2020 itibarıyla güncellenecek.

zorunlu kış lastiği uygulaması trafik polisi

Kış lastiği uygulaması hangi araçlar için zorunlu?

Resmi Gazete'de kış lastiği zorunluluğu hakkında verilen bilgilere göre; kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması gerekiyor. Aracınızda lastik zinciri bulunması, kış lastiği takmamanıza bahane olamayacak.

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliği için kış şartlarında tüm araçların kış lastiği kullanması öneriliyor. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/zorunlu-kis-lastigi-uygulamasinda-ceza-625-lira/1658774
18
6
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
18
6
3
1
0