Pahalı Kış Lastiklerinin 'Ucuzlardan' Gerçekten Bir Farkı Var mı? (Video)

8
5
3
1
1
Kış günleri yaklaşırken otomobil sahipleri, hangi kış lastiğini almaları gerektiği konusunda kafa karışıklıkları yaşıyor. Eğer sizler de kış lastiği konusunda kararsızsanız, bu haberimiz karar vermenize yardımcı olacak.

2019 yılının sonuna yaklaşıyoruz. Ancak eskiyen her takvim yaprağı bizi sadece 2019'un sonuna yaklaştırmıyor. Sıcak günler de artık yavaş yavaş geride kalıyor ve kış mevsimine giriş yapmaya başlıyoruz. Bu yüzden de Türkiye, gerekli hazırlıklarını yapmaya başlamış durumda. Aralık ayının yaklaşmasıyla birlikte araç sahiplerini ilgilendiren bir konu da vatandaşları düşündürtmeye başladı. Bu konu; kış lastikleri.

Yasalar gereğince Türkiye'nin çok büyük bir bölümü, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmak durumunda. Çünkü yazlık lastikler yapısı gereğince kar üzerinde yeterli tutuşu sağlayamıyor ve bu da kimi zaman yolda kalma gibi problemlere yol açarken kimi zaman ise trafik kazalarına sebebiyet verebiliyor. Peki kış lastiği alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Ucuz lastiklerle pahalı lastikler aynı performansı sunuyor mu?

Kar lastiği

Türkiye'de pek çok lastik firması var. Bu şirketler, farklı özelliklerdeki kış lastiklerini satışa sunuyorlar ve fiyatları da farklı oluyor. Kimi lastik üreticileri tüm kış koşullarına uygun lastikler üretiyorken kimi şirketler ise yağmurlu yollardaki tutuşa yoğunlaşıyor. İşte aradaki fiyat farkının nedenlerinden bir tanesi de bu. Örneğin yağmur, kar ve buz gibi tüm koşullara dayanabilen lastiklerin fiyatı, her koşula çok da uygun olmayan lastiklere göre daha yüksek olabiliyor. Peki bu fiyat farkına değer mi?

Bu soruyu yanıtlamak isteyen uzmanlar, ikisi de kış lastiği olarak satılan ancak genel kalite açısından biri diğerinden daha iyi olan lastikleri deneyimlemeye karar verdiler. Volkswagen Golf ve Volvo S90'ın kullanıldığı testlerde, aslına bakacak olursak çok da şaşırtmayacak sonuçlar ortaya çıktı. Pahalı ve daha gelişmiş olan lastik, ucuz kış lastiğinden daha iyi bir performans gösterdi.

Volkswagen Golf

Aslına bakacak olursak testin sonuçlarında, kaliteli olan kış lastiği ile ucuz kış lastiği arasında çok büyük bir performans kaybı yok. Ancak koşullar kar ve buz gibi ağır olduğu zaman bir metrelik bir mesafe bile kimi zaman hayat kurtarıcı olabiliyor. Dilerseniz artık sizleri, Volkswagen Golf ve Volvo S90 modelleriyle yapılan lastik testiyle baş başa bırakalım.

Kaynak : https://www.motor1.com/news/381646/cheap-expensive-snow-tires/
8
5
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
8
5
3
1
1