Koronavirüsün Akciğerlerimizi Nasıl ‘Sardığını' Gösteren Yeni Görüntü

92
34
11
4
3
Bilim insanları, elektron mikroskobu kullanarak koronavirüsün akciğerimizi nasıl sardığını ve bazı semptonların nedenini ortaya çıkardı.

Bilim insanları, SARS-COV-2 virüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığına karşı etkili bir tedavi yöntemi ve hastalığa karşı savunma sağlayacak bir aşı için virüs üzerindeki araştırmalarına devam ediyorlar. Bilim insanlarının SARS-COV-2’yi daha iyi ‘tanımak’ için gerçekleştirdikleri çalışmalardan bir yenisi daha dün, New England Journal of Medicine’de yayınlandı.

Pandeminin ilk günlerinden bu yana SARS-COV-2’nin akciğer hücrelerini hedef aldığı biliniyor. Bu nedenle ABD’nin North Carolina Üniversitesi’nden bilim insanları, son çalışmalarında virüsün akciğer hücrelerini ‘ne hale getirdiğini’ bir elektron mikroskobu altında nanometre seviyesinde tespit ettiler.

koronavirüs

Bir elektron mikroskobu ile elde edilen yukarıdaki görüntü, 100 nm uzunluğun altındaki yapıların dahi görüntülenebilmesini sağlıyor. Görüntüde yer alan küçük, yuvarlak yapılar SARS-COV-2’yi gösterirken, ince uzun yapılar akciğerlerimize giden hava yollarını kaplayan tüylü hücreleri gösteriyor. Evet, virüs enfekte olduğunda hücreleri yukarıdaki gibi çepeçevre sarıyor.

Bilim insanlarının çalışması, COVID-19 hastalarında görülen bazı semptomlara da açıklık getiriyor. Zira yayınlanan çalışmaya göre enfekte olan bir akciğerde virüs miktarı, hava yolu hücrelerinin 3’te 1’i seviyesine kadar çıkıyor. Bu da hava yollarında koku alma epitelini enfekte etmeye yetecek kadar virüs olduğu anlamına geliyor ki sonuçta COVID-19 hastalarının neden koku kaybı yaşadığını anlamış oluyoruz.

koronavirüs mikroskop

Solunum yoluyla bulaşan virüs, hava yolu hücrelerinin ardından tükürük bezlerini de enfekte ediyor ve hastalar, hafif bir semptom gibi görünse de ağız kuruluğu yaşamaya başlıyorlar. En kötü senaryoda ise virüs, akciğerin içine kadar ulaşıyor ve önce nefes darlığı sonra da zatürreye neden olarak hastanın hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Bilim insanlarının açıklamış oldukları senaryoda virüs, solunum yoluyla vücuda giriyor ve akciğerlere ulaşana kadar hava yolu hücreleri, koku alma epiteli ve tükürük bezlerini enfekte ediyor. Tüm bunlardan korunmanın bir numaralı yolu ise maske takmak. Bu kadar basit...

Kaynak : https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm2023328
92
34
11
4
3
Emoji İle Tepki Ver
92
34
11
4
3