Kütahya 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Öğrencilerinin Geliştirdiği Roket Fırlatıldı (Video)

76
26
15
8
0
Kütahya'da bir grup lise öğrencisi ve öğretmenlerinin kendi imkanlarıyla geliştirdikleri yerli roket, ilk testinde başarıyla göğe yükseldi.

Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde bulunan 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi’nde görev yapan Biyoloji Öğretmeni Ahmet Can ve Matematik Öğretmeni Sait Bütün, yanlarında aldıkları öğrencileri Nilgül Türkaslan, Havva Çalışmaz, Ahmet Beler ve Hamza Keleş ile  Bilim Şenliği'nde sergilenmek üzere tamamen yerli bir roket geliştirdiler. Üstelik geliştirilen bu roketin ilk fırlatma testi başarıyla tamamlandı.

Projeyi yürüten ekipte yer alan Matematik Öğretmeni Sait Bütün, geliştirdikleri roketle ilgili olarak, “İlk etapta imkansızmış gibi görünse de gerek öğrencilerin anlatımı, gerekse izlediğimiz videolardan sonra roket projesini başarabileceğimizi anladık.” derken Biyoloji Öğretmeni Ahmet Can da, “Okul Müdürümüz Mustafa Şahin, Roket Projesine destek olacağını belirtince kolları sıvadık. Müdürümüzün projemize vermiş olduğu katkıdan dolayı roketin adını "MŞ1" koyduk. İlk denemede başarılı bir fırlatma oldu. Ümit ediyoruz ki Bilim Şenliğinde de bu başarıyı yakalarız. Amacımız öğrencilerin bir şeyler başarabildiğini onlara göstermek.

Bu motorla roket yaklaşık 150-200 metre kadar yukarıya çıkabiliyor. İçerisinde gizli paraşüt var, en tepeye ulaştığında motorun uç kısmından yukarıya doğru bir ateş çıkıyor ve paraşüt açılarak roketin yere düşmesi esnasında zarar görmesi önleniyor. Bu sayede roketi tekrar kullanma imkanımız oluyor. Roketin ateşleme sistemi tamamen elektronik ve uzaktan ateşlemeli. Altına bağladığımız fitile elektriği verdiğimiz anda içindeki roket motoru ateşleniyor ve roket yukarı çıkıp, tekrar yere iniyor. Bizlerin içerisinde yanıcı kimyasallar olduğu için fitil ve ateşleme motorunu imal etme şansımız yok. Dolayısıyla bunları hazır almak zorunda kaldık. Geri kalan mekanizmanın tamamı bize ait.” şeklinde konuştu.

MŞ1 adlı roketin isim babası olan Okul Müdürü Mustafa Şahin ise, “Hisarcık Bilim Şenliğinde daha farklı projeler sergilemek amacıyla öğretmen arkadaşlar öğrencilerle fikir alışverişinde bulunmuşlar ve roket yapmaya karar vermişler. Biz de okul idaresi olarak seve seve kabul ettik ve kendilerine gerekli desteği sağladık. Sonuçta güzel bir proje ortaya çıktı. Tasarladıkları rokete benim ismimi vermeleri benim için büyük bir onur. Roket projesinin gençlerin ufkunu açma, hedeflerini gerçekleştirebilme ve becerilerini gösterebilme noktasında faydalı olacağını düşünüyorum. Bizlerin amacı gençlerimizin kendi kendilerine bir şeyler üretebilmelerine ve üretebildiklerinin farkına varabilmelerine imkan sağlamak. İnşallah bunu başarabiliriz.” dedi.

Öğrencilerin geliştirdikleri roketi fırlatma anına ait görüntüleri hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynak : http://www.memleket.com.tr/lise-ogrencilerinin-yerli-roketi-gokyuzuyle-bulustu-1756059h.htm
76
26
15
8
0
Emoji İle Tepki Ver
76
26
15
8
0