Bir Bilim İnsanına Göre Bu Fotoğraflar, Mars’ta Yaşam Olduğunun Kanıtı

28
8
1
1
1
NASA, uzun bir süredir Mars’ta yaşamın delillerini arıyor. Ohio Üniversitesi’nden entomolog Emeritus William Romoser, incelediği fotoğraflar neticesinde Mars’ta yaşamın daha önce var olduğunu ve şimdi de devam ettiğini iddia etti.

Uzay çalışması yürüten kurumlar, uzun zamandır Dünya dışında yaşam arıyorlar. Bu yaşam arayışı bilimsel gelişmenin bir ayağı olmakla beraber herhangi bir küresel felaket sonucunda insanlığın devam edebileceği bir yeni bir "dünyanın" bulunmasını hedefliyor. NASA da bu çerçevede bir süredir Mars’ta yaşamın delillerini arıyor. 

NASA’nın Mars görevinde bulunan araçları, sürekli fotoğraf çekiyorlar. Ohio Üniversitesi’nden entomolog (böcek bilimci) Emeritus William Romoser de NASA’nın elde ettiği bu fotoğrafları bir süredir inceliyor. Dr. Romoser, Mars fotoğraflarında hem fosil halde hem de canlı arılara benzer böcek ve sürüngen örnekleri buldu. Romoser, bulduğu delilleri 19 Kasım Salı günü Missouri Amerika Entomoloji Derneği’ndeki toplantıda açıkladı. 

Mars'ta yaşam kanıtı

Mars fotoğraflarını inceleyen Emeritus William Romoser, görüntülerin hem fosilleşmiş hem de canlı yaratıkları gösterdiğini söyleyerek, “Mars’ta yaşam vardı ve hala var” dedi. Romoser, Mars faunasındaki böceklerin, Terran böceklerine benzer birçok özelliği gösteren gelişmiş gruplar olarak yorumladı. 

Romoser, NASA’nın Mars görevindeki araçların elde ettiği fotoğraflarda bir süredir organik aktivite göstergeleri arıyordu. Bilim insanı, bu arayış sırasında fotoğraflarda böcek ve sürüngen benzeri formları açıkça gösteren çok sayıda fotoğraf buldu. Romoser’in bulduğu fotoğraflarda eklem bacaklının gövdesinin bölümleri, bacakları, antenleri ve kanatları seçilebiliyor. Hatta fotoğraflardan biri, çukur kazan bir böceği gösteriyor gibi görünüyor. 

Mars'ta yaşam kanıtı

Fotoğrafların incelenmesi sırasında parlaklık, kontrast, doygunluk ve ters çevirme gibi değişik parametreler değiştirilerek inceleme yapıldı. Fotoğraflara hiçbir şey eklenmedi ya da fotoğraflardan hiçbir şey çıkarılmadı. Romoser’in çalışmasında formun netliği, vücut simetrisi, vücut parçalarının dağılımı, tekrarlanan form, iskelet kalıntıları ve vücut formlarının birbirine benzer şekilde belirlenmesi kriterler olarak belirlendi. 

NASA’nın Mars’ta çektiği fotoğrafları inceleyerek yaşam delilleri bulan Dr.Romoser, “Belirli bir formun net bir görüntüsü tanımlandıktan sonra forma ait daha az net ve daha az geçerli fotoğrafların tanınması daha kolay oldu. Bir dış iskelet, eklemli uzuvlar, eklem bacaklı olarak kimlik belirlemek için yeterlidir. Üç vücut bölgesi, bir çift anten ve altı ayak Dünya üzerindeki bir canlıyı böcek olarak belirlemek için yeterlidir. Mars’takiler de benzer özellikler gösterdi. Mars’taki araçların fotoğraflarından böcek benzeri formlar görülebilir” dedi. 

Mars'ta yaşam kanıtı

Ohio Üniversitesi’nde böcek bilimci olan Emeritus William Romose, pek çok görüntüde farklı uçuş davranışlarının belirgin olduğunu söyledi. Romose’in tespit ettiği böcekler bombus arılarına veya marangoz arılarına benziyor. Elde edilen fotoğraflar, mağaralarda, barınaklarda ve yuvalarda bu canlıların görüntülerini gösteriyor. Başka fotoğraflarda ise yılana benzeyen fosilleşmiş bir yaratık görünüyor. 

Dr.Romoser, tarif ettiği böcek ve sürüngen benzeri canlıların bulgularının Mars’taki yaşam bilgisi arttıkça gelecekte değişebileceğini söyledi. Romoser, kanıtların tamamının ilgi uyandırdığını da sözlerine ekledi. Emeritus William Romoser, Mars’taki bu bulguların, canlıların yaşamlarını devam ettirecek elementlerin Mars’ta olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Mars'ta yaşam kanıtı

Mars’ta yaşamın kanıtının bulunması, arkasından birçok başka tartışmayı da muhakkak getirecektir. Ancak bulunacak kanıtlar, Mars’ta kurulacak kolonilerin başlangıcı olabilir. Bu kanıtlar, Dünya'da yaşanacak olası bir felaketin ardından yuvamız olacak yeni bir gezegen arayışımızda yeni bir sayfa açabilir.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-11-photos-evidence-life-mars-ohio.html
28
8
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
28
8
1
1
1