Disney'in Sembolü Mickey Mouse Yakında 'Kamu Malı' Haline Gelebilir: İşte Nedeni

16
11
8
4
0
Gelen haberlere göre Disney, ABD'deki telif hakları yasaları nedeniyle 2024 yılında ikonik karakter Mickey Mouse'un haklarını kaybedebilir. Bu da karakterin kamu malı haline gelmesine neden olabilir.

Walt Disney tarafından yaratılan Mickey Mouse, ilk olarak 1928 yılında ortaya çıkmıştı. Bu karakter, zamanla tüm dünyada tanınır hâle gelerek milyonlarca insanın çocukluğunda önemli yer edinmişti. Birçok farklı yapımla karşımıza çıkan Mickey Mouse, bu süreç içerisinde Disney’in sembollerinden biri hâline de gelmişti.

Şimdi ise gelen haberler, bu ikonik karakter ile ilgili önümüzdeki zamanlarda önemli bir gelişme yaşanabileceğini ortaya koydu. Buna göre Disney, kendisiyle özdeşleşen Mickey Mouse’un haklarını önümüzdeki yıllarda kaybedebilir. 

Mickey Mouse, 2024'te kamu malı olabilir

Amerika Birleşik Devletleri’nin telif hakkı yasasının bir sonucu olarak Disney’in, Mickey Mouse’un haklarını 95 yılın ardından kaybedebileceği bildirildi. Bu da popüler karakterin 2024 yılından itibaren kamu malı hâline gelebileceğini; yani artık şirket dışında farklı yapımlarda kullanılabileceğini ortaya koydu. Yasalar, telif haklarının 95 yıl boyunca geçerli olduğunu belirtiyor. 

Sevilen karakterin yıllar boyunca birçok farklı şekilde karşımıza çıktığını da belirtmek gerek. The Guardian’a göre uzmanlar, şirketin orijinal Mickey Mouse’un haklarını kaybedeceğini; ancak karakterin farklı versiyonlarının haklarını 95 yıl dolana kadar elinde tutabileceğini ifade etti. 

Disney daha önce de oldukça popüler bir karakterin haklarını kaybetmişti. Çoğumuzun çocukluğunda önemli bir yer edinen Winnie the Pooh, 2022 yılında kamu malı hâline gelmişti. Bunun ardından karakterin bir korku filminde yer alacağı görülmüştü.

Kaynak : https://www.theguardian.com/film/2022/jul/03/mickey-mouse-disney-copyright-expiry
16
11
8
4
0
Emoji İle Tepki Ver
16
11
8
4
0