Yapay Zekâ Kullanılarak Üretilen “Şişme Montlu Papa” Görseli İnternetin Altını Üstüne Getirdi: Neyin Gerçek Olduğunu Nasıl Anlayacağız?

34
15
4
2
1
Midjourney ile oluşturulan şişme montlu Papa görseli, pek çok insan tarafından gerçek sanılmasıyla dikkat çekti. Yapay zekâ modellerinin ne kadar gerçekçi olabileceğini gösteren fotoğrafın detaylarıysa görenleri kendine hayran bırakıyor.

Görsel yapay zekâ modelleri ilk ortaya çıktığında ortaya gerçekçi olmayan ama eğlenceli görsellerin çıkmasını sağlıyordu. Ancak Midjourney 5 ve Adobe Firefly ile birlikte görsel yapay zekâların kelimenin tam anlamıyla evrim geçirmesine şahit olduk. Yeni gelişmiş modeller sayesinde sadece birkaç kelimeyle gerçeğinden ayırt edilemeyen görseller oluşturabilirsiniz.

Yaklaşık 3 gündür Twitter’ın ve diğer tüm sosyal medyaları kasıp kavuran “Şişme montlu Papa” görseli bunlardan birisi. Midjourney 5 tarafından oluşturulan bu görselin özelliği, hemen hemen her detayının fazlasıyla gerçekçi durması.

Yakında yapay zekâ tarafından üretilen görsellerle gerçek fotoğrafları ayırt edemeyebiliriz

Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri olan Papa Francis’i klas bir şişme montla gördüğümüz bu görselin ilk bakışta yapay zekâ tarafından yapıldığını fark etmemiş olmanız çok normal. Sosyal medyada kolayca karşınıza çıkabilecek fotoğrafa detaylı bir şekilde baktığınızda gölgelendirmelerin, arka planın ve hatta ince detayların bile fazlasıyla gerçekçi durduğunu fark edebilirsiniz. Hatta montun kemer kısmındaki ışık ve lens bozulmasının bile düşünüldüğü bu fotoğraf, kısa sürede internette viral olmayı başardı.

Midjourney’in Reddit forumunda Trippy_art_special isimli kullanıcı tarafından paylaşılan bu görsel, bizlere yapay zekânın korkutucu derecede gerçek olabileceğini gösteriyor. Keza fotoğrafı gerçek zannederek paylaşan pek çok insan da bunun bir yapay zekâ tarafından üretildiğine inanmakta güçlük çektiklerini ve bunu ürkütücü bulduklarını belirtiyor.

Midjourney 5 ile popülerleşen ve “Hiper Gerçekçilik” (Hyperrealism) adı verilen bu akım sayesinde basit komutları kullanarak gerçek olması mümkün olmayan şeyleri bile gerçek bir fotoğraf karesi gibi kurgulayabilirsiniz.

İşin korkutucu kısmıysa Midjourney, ChatGPT ve Adobe Firefly gibi başarılı yapay zekâların hâlâ geliştirmeye fazlasıyla açık olması. Bu da bizlere çok yakın zamanda gerçeğinden ayırt edilemeyen yapay zekâ ürünü fotoğraflarla karşılaşabileceğimizin sinyallerini veriyor.

Pek çok insan artık internette gördüğü fotoğraflara güvenemeyeceğini belirtirken görsel yapay zekâların bir sonraki seviyede ne kadar gerçekçi olacağıysa merak konusu.

Midjourney 5 ile hazırlanan bazı hiper gerçek görseller

 

Kaynak : https://www.theverge.com/2023/3/27/23657927/ai-pope-image-fake-midjourney-computer-generated-aesthetic
34
15
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
34
15
4
2
1