Milli Muharip Uçak TF-X'in Modeli, Paris Airshow'da Gövde Gösterisi Yapacak

53
13
5
2
2
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına cevap vermesi için geliştirilmekte olan yerli ve milli savaş uçak projemiz Milli Muharip Uçak'ta (MMU) kat edilen mesafe, dünyanın en önemli havacılık organizasyonlarından biri olan Paris Airshow ile birlikte gün yüzüne çıkacak.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), TSK'nın gerek duyduğu araçları karşılamak için var gücüyle çalışıyor. Bu bağlamda geliştirilen Milli Muharip Uçak projesinde çalışmalar hız kazanırken uçağın ilk birebir ölçü modeli, Paris'teki Airshow'da ortaya konacak.

17-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuar, dünyanın en büyük ve en önemli havacılık etkinliklerinden bir tanesi. Modelin fuara yetiştirilmesi için Ocak ayından beri kapsamlı şekilde çalışan TUSAŞ, modelin birebir olacağını ve böylece tasarımın, motor yerleşiminin, dâhili silah yuvalarının ve kokpitin (Not: kokpitin tasarımı kesin değil) ana hatlarıyla görülebileceğini söylüyor.

MMU'nun yanı sıra TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), ROKETSAN ve ASELSAN kuruluşlarının benzer şekilde yerli ve milli tasarım gözetilerek geliştirdiği silah ve mühimmat sistemleri de fuarda kendisine yer bulacak.

2030'lu yıllardan itibaren emekliye ayrılması planlanan F-16'ların yerine geçeceği düşünülen MMU, günümüz teknolojisinin sahip olduğu en yeni teknolojilerle de donatılmış durumda. Gizlilik, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknolojik sistemlere sahip olan 5. nesil muharip uçakla beraber Türkiye, savaş uçağı üretebilen ülkeler arasına girmiş olacak.

İlk etapta 6 adet üretilmesi, ardından seri üretime geçilip 400 adet hazırlanması beklenen uçağın müşterileri arasında muhtelif ülkeler bulunuyor. Bu ülkeler aynı zamanda çeşitli düzeylerde proje ortağı olmak da istiyorlar. TR Motor, MMU'ya özgün bir motor geliştiriyorken, Radar, elektrooptik ve bütünleşik işlemci alanlarında ise ASELSAN ve TÜBİTAK çalışmalar yürütüyor.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/milli-savas-ucagi-dunya-sahnesine-boyle-cikacak/1504900
53
13
5
2
2
Emoji İle Tepki Ver
53
13
5
2
2