MOBİSAD'dan '2 Yıl Kullanılmayan Telefonlar IMEI Havuzundan Çıkartılsın' Önerisi

105
8
3
2
2
MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Turnacı, torba yasa ile hayatımıza giren '7 yıldır kullanılmayan telefonların IMEI'nin havuzdan çıkartılması' kararının doğru olduğunu ancak sürenin 7 yıl değil, 2 yıl olması gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz dönemlerde torba yasayla çıkartılan bir kanun kapsamında, 7 yıldır sinyal alınmayan telefon IMEI'lerinin kapatılmasına karar verildi. Bu kanun kapsamında telefonlar, 7 yıl boyunca kullanılmadıkları takdirde IMEI havuzundan çıkartılacaklar ve bu sayede kullanılamaz hale gelecekler. Ancak bu kanun, MOBİSAD'ı çok da memnun etmemiş gibi görünüyor.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, konuya ilişkin açıklamalarında bu kanunun fazlasıyla doğru bir karar olduğunu ancak 7 yıllık sürenin bir hayli uzun olduğunu söyledi. Turnacı, belirlenen 7 yıllık sürenin 2 yıla düşürülmesinin hem vatandaşlar hem de devlet için daha iyi olacağını söyledi. Eğer Turnacı'nın tavsiyesi kabul görürse, iki yıl boyunca kullanılmayan telefonlar IMEI havuzundan çıkartılacak.

IMEI

En genel anlamıyla IMEI kodu, cep telefonlarının kimlik numarasıdır. Bu kod, her telefona özel olarak atanır ve havuzdaki o telefonu temsil eder. Ancak uzunca bir süredir IMEI kodları, kimi zaman kopyalanıyor kimi zaman da yurtdışında satın alınan telefonların Türkiye'de kullanılabilmesi için kullanılıyordu. Ancak devlet, bu konuda yeni önlemler aldı ve artık klon IMEI'li cihazların kullanılması için belirli ödemelerin yapılması gerekiyor. 

Turnacı'ya göre ise bu durum, tüketiciler ve devlet için faydalı değil. Turnacı, IMEI numarası klonlanan cihazlar nedeniyle Türk vatandaşlarının başlarına olmadık işler açıldığını ve hatta bazı vatandaşların, bu konu nedeniyle terörle ilişkilendirildiğini belirtiyor. Turnacı'ya göre 7 yıllık süre 2 yıla düşürüldüğü takdirde vatandaşların beklenmedik olaylarla karşılaşma oranı biraz daha düşecek.

Mobisad

Türkiye'deki ikinci el cep telefonu pazarının 20 milyon cihaz civarında olduğunu söyleyen MOBİSAD başkanı, ikinci el telefonlardaki KDV oranının yüzde 18 olmasından da memnun değil. Turnacı, yüzde 18'lik KDV'nin tüketicileri ve satıcıları, kayıt dışılığa ittiğini ifade ederek, KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesi halinde işlerin değişeceğini söyledi. Turnacı'ya göre KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi halinde devletin kazancı 3 milyar TL seviyelerinde olacak.

Akıllı telefon sektörüne de değinen Turnacı, sektörün çok hızlı hareket ettiğini, Türkiye'nin de bu hareketin içerisinde olduğunu ve bu ivmenin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için bazı çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Turnacı'ya göre Türkiye'nin akıllı telefon sektörüne yeni bir gözle bakması ve bu konuda nitelikli eleman yetiştirmesi ve hatta çeşitli mesleki yeterlilik belgesi vermesi gerekiyor.

Turnacı, Türkiye'deki akıllı telefon sektörünün 175 bin doğrudan, 800 bin de dolaylı olarak istihdam sağladığını söyledi. Ancak Turnacı'ya göre sektörel kuralların tam anlamıyla işletilememesi hem devletin vergi gelirini hem de sektörü derinden etkiliyor. Sektörün son bir yılda yüzde 20 daraldığını belirten Turnacı, bu gidişat için bir çözüm bulunması gerektiğini söyleyerek sektörün küçülmeye devam etmesi halinde istihdamda düşüş yaşanacağını ifade etti.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/iki-yil-sinyal-almayan-cep-telefonlari-kapatilsin-41351084
105
8
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
105
8
3
2
2