NASA, Kadın Astronotların 'Giysi Bedeni' Skandalı ile İlgili Açıklama Yaptı

36
6
5
3
1
NASA, elinde her beden giysiden iki tane olmasına rağmen aynı bedendeki iki kadın astronotun neden uzay yürüyüşü gerçekleştiremeyeceği konusunu açıklığa kavuşturdu.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği skandal sayılabilecek açıklama ile 29 Mart 2019 tarihinde yalnızca kadınlardan oluşan bir ekibin gerçekleştireceği uzay yürüyüşünün ‘yeterli uzay giysisi bulunmadığı gerekçesiyle’ iptal etmiş, kadın astronotlardan biri yerine erkek astronotun uzay yürüyüşüne katılacağını duyurmuştu.

NASA, söz konusu uzay yürüyüşü ile ilgili tartışmaların büyümesi nedeniyle konuyu detaylı olarak açıkladı. NASA’nın açıklamasına göre Uzay yürüyüşünü gerçekleştirecek kadın astronotlardan biri olan Anne McClain, henüz Dünya’da bulunduğu sırada hem büyük hem de orta beden uzay giysileri için testlerden geçmiş. Buna göre planlar, McClain büyük, ekip arkadaşı Christina Koch’un ise orta beden uzay giysisi giyeceği şekilde oluşturuldu.

Ancak McClain, son uzay yürüyüşü sırasında orta beden uzay giysisinin kendisine daha iyi uyduğunu açıkladı. Aslına bakacak olursanız bu çok büyük bir problem değil, zira NASA’nın elinde her beden uzay giysisinden iki adet bulunuyor. O halde sorun ne? NASA, her bedenden iki adet uzay giysisine sahip olsa da bunlardan yalnızca biri tam donanımlı ve daima kullanıma hazır şekilde bekletiliyor. İkinci giysi, donanımsız bir şekilde yedek olarak bekletiliyor ve uzay yürüyüşüne çıkarılabilmesi için hazırlanması gerekiyor.

NASA, astronotların uzay giysilerinin bedenlerini ayarlamak için pek çok test gerçekleştiriyor fakat astronotların uzayda maruz kaldıkları mikro yerçekimini birebir taklit etmek imkansız. Bu nedenle astronotların uzay ortamındaki beden değişiklikleri %100 doğrulukla ön görülemiyor. Bu nedenden dolayı büyük beden giymesi planlanan  Anne McClain, son anda orta beden giymesi gerektiğini fark etti ve mevcut imkanlar neticesinde görevin dışında kaldı.

Kaynak : https://bgr.com/2019/03/27/spacewalk-suit-problem-astronauts-iss/
36
6
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
36
6
5
3
1