Online Mobil Oyunlar Ne Kadar İnternet Harcıyor?

83
14
12
11
7
Call Of Duty mobile, Mobile Legends ve PUBG gibi online mobil oyunlar günümüzde son derece popülerler. Biz de bu 3 oyunu ele alıp, ait oldukları türlerde ortalama veri kullanımını tespit etmeye çalıştık. Sonuçlar cihaz, operatör ve teknik özelliklere göre değişse de genel bir izlenim vermek istedik.

Akıllı telefonlar artık oyun konusunda bilgisayarlar ya da konsollar gibi önemli bir yere sahip oldular. Özellikle son dönemin görsel ve teknik açıdan üstün oyunları, milyonlarca oyuncuya günler içinde ulaşabiliyor. O milyonlarca oyuncuyu tek bir çatı altında toplayan şey ise internet. 

Peki mobil oyunlar ne kadar internet verisi kullanıyor? Görsel açıdan zengin ve farklı türlere ait olan 3 oyun üzerinden bu konuyu aydınlatmaya çalışacağız. Her ne kadar grafik ayarlarınıza, kullandığınız cihaza ve operatöre göre değişim gösterse de mobil veri tüketimi hakkında genel bir kanıya sahip olabilirsiniz. 

Online mobil oyunların çalışma mekaniği nasıldır?

online oyunlar ne kadar internet yer?

Aslında bu olay oyundan oyuna değişse de, çok sınırlı sayıda oyun online oynandığında “içinde bulunan her nesneyi” sunucular arasında taşır. Bunun sebebi, ağaç ya da bir ev gibi birçok nesnenin hareket etmemeleri. Daha iyi grafikli oyunlarda binalar hasara maruz kaldıklarında ortaya saçılan parçalar sunucu tarafından karşı tarafa iletilmek zorundadır.

Call Of Duty mobile tarzı oyunlarda, oyuncular tarafından gerçekleştirilen birçok eylem karşı tarafa ulaştırılmak zorundadır. Fakat yine de her nesnenin koordinatını karşı tarafa gönderilmek zorunda değildir. Özellikle de kan efektleri gibi görüntüye dayalı değişiklikler sunuculara gönderilmezler. Bazı oyunlarda oyuncuyu vurduktan ve kan çıktığını gördükten sonra sunucunun size herhangi bir zarar vermediğinizi söylemesinin sebebi budur. Bu olayı şöyle açıklayabiliriz:

  • Birisi sizi vurur ve oyunu oynadıkları cihazda sizi vurduklarını ve kan çıktığını görürler
  • 0.01 saniye sonra, siz karşıdaki oyunucu vurduğunuzu ve kan çıktığını görürsünüz
  • Oyun serverı bu iki olayı alır ve #1’in #2’den önce olduğuna karar verir.
  • Oyun serverı size ve rakibinize silahınızı ateşlemeden sizin öldüğünüz bilgisini verir. 

Popüler online mobile oyunlarının mobil veri tüketim sonuçları:

PUBG Mobile:

pubg kota yer mi?

Kullanıcıların beğenisine sunuları neredeyse 1 yıl oldu ama PUBG Mobile hala uygulama marketlerinde üst sıraları zorluyor. Oyunun sahip olduğu harita ve oyuncu sayısının yüksek olması mobil veri konusunda çeşitli sonuçların çıkmasını kaçınılmaz yapıyor.

Lobi ekranına yüklendikten sonra harcanan mobil veri 3.1MB olarak karşımıza çıkıyor. Oyun içi yapılan teste göre Erangel haritasında oynanan ve 20 dakika süren bir oyun 6.2MB değerinde bir verinin kullanılmasına sebep oluyor. 

Mobile Legends: Bang Bang

mobile legends ne kadar kota yer?

Uygulama mağazalarınndaki en popüler moba oyunlardan bir tanesi de Mobile Legends. İlk başta sahip olduğu ana menü animasyonları, etkinlikler ve promosyonlar çok fazla veri tüketecek izlenmi verse de 1.6MB’lık veri tüketimi ile beklenenden çok daha az bir internet verisi kullandığını görüyoruz.

15 dakika boyunca klasik oyun modunda ve “Speed Mode” açık şekilde gerçekleştirilen testte Mobile Legends 25.MB veri alışverişi yapıyor. 25MB’lık bu değer test edilen bu üç oyun arasında en tepede bulunuyor.

Call Of Duty Mobile:

call of duty mobile ne kadar kota yer?

En yeni ve popüler mobil fps oyunlarından bir tanesi de Call Of Duty mobile. Call Of Duty’i diğer oyunlardan biraz farklı değerlendirmek gerekiyor. Oyununda bulunan birçok mod ve her oyunda karşılaşılan oyuncuların seviyeleri farklı olduğundan oyun süreleri de son derece değişkenlik gösterebiliyor. Tabii ki bu da doğal olarak harcanan mobil verinin farklı modlarda veya oyunlarda farklı sonuçlar vermesine sebep oluyor. Ana sayfa yüklendikten sonra toplam harcanan veri 3.5MB oluyor.

Call Of Duty mobile, her oyun için 40 öldürme limitine sahip olduğundan diğer oyunlardan farklı olarak daha kısa sürüyor. Bu yüzden veri kullanımının daha düşük olması bekleniyor. Raid haritasında Team Deathmatch modunda oynanan 10 oyundan sonra, kullanılan mobil veri 3.2MB oluyor.  

İncelediğimiz online mobil oyunların karşılaştırılması:

mobil veri online oyun

Her üç oyundaki veri tüketimini gördükten sonra, çok ağır bir gamer değilseniz, 1GB’lık internet paketinin bu tarz oyunları günlerce oynamak için yeterli olacağını söyleyebiliriz. Yukarıdaki net rakamları bir kenarı bırakıp konuyu şöyle ele alalım: Bu 3 oyun da günümüzün en gelişmiş grafiklerine sahip mobil oyunlarından. Yani daha az grafik gereksinimi duyan oyunlar, mobil verinizi daha az tüketebilir. 

Sonuçlara göre en yüksek grafik ayarlarına sahip oyunların bile çok fazla veri tüketmediklerini görüyoruz. Kısaca, eğer mobil veri bağlantısı ile online oyun oynuyorsanız endişelenmenize gerek yok. İnternet paketlerinizi idareli bir şekilde kullanabilirsiniz. 

Pek bir oyunun ne kadar veri tükettiğini nasıl kontrol edebilirsiniz?

Bunun için Android'de Ayarlar, Uygulamalar, Oynadığınız Oyun sırasını takip edin. Oyununuza dair bilgilerin yer aldığı açılan sayfada Mobil Veri başlığına dokunun. Bu ekran üzerinde dilediğiniz tarih aralığını seçip, oynunun ne kadar veri kullandığını görebilirsiniz. Hatta hem oyun esnasında hem de oyun arka planda açık durumdayken tükettiği veri detaylarını görebilirisiniz.

iPhone yani iOS işletim sisteminde ise Ayarlar, Hücresel ekranına gidin, sayfayı aşağıya doğru kaydırıp oyunlarınızın en baştan o ana kadar ne kadar veri tükettiklerini kontrol edin. Bunu da oyunu oynadığınız süreye orantılayabilir, günlük, saatlik verilerinize ulaşabilirsiniz.

83
14
12
11
7
Emoji İle Tepki Ver
83
14
12
11
7