Facebook ve Instagram Tanınmaz Hale Geldi: Peki Özellik 'Çalıp' Duran Meta'nın Asıl Sorunu Ne?

17
6
2
0
0
Facebook ve Instagram, Meta'nın güncel trendleri diğer uygulamalardan ödünç alması sayesinde artık tanınmaz hale geldi. Peki, bu durum bize neyi gösteriyor?

Günümüzün en büyük iki sosyal medya platformu olan Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta, uzunca bir süredir zirvede kalabilmek için aslında basit bir taktik uyguluyor: Yeni trend olan tüm özellikleri ve uygulamaları kopyalamak. Günümüzde de aslında bunun en büyük ve en tartışılan örneklerini görüyoruz.

Facebook ve Instagram, günden güne TikTok’a benzemeye devam ederken ve bu durum tepki çekerken, bu durum da aslında bizlere Meta’nın son yıllarda büyük bir kriz içinde olduğunu gösteriyor. Şirket, yeni ve orijinal bir fikir bulmakta zorlanıyor ve yeni fikirlerin pek çoğu aslında irili ufaklı girişimlerden ‘ödünç alınıyor’.

Meta, artık gelecek trendleri kendisi belirleyemiyor mu?

meta

Geçmişe dönecek olursak Meta, 2015 yılında ‘Tarihte Bugün’ özelliğini kullanıma sunmuştu. Bu özellik, aslında o dönem yeni yeni popülerleşen Timehop isimli bir uygulamanın özelliğiydi. Yine bu ödünç almaların en büyük örneği ise 2016 yılında kullanıma sunulan Instagram hikâyeleri idi. Hikâyeler, Snapchat’in o dönemki ana amacının doğrudan alınmasıydı.

Tüm bu örnekler ve güncel örnekler göz önüne alındığında, Meta’nın bunu yalnızca kendisine rakip olabilecek platformları engellemek için uyguladığı görülebiliyor. Fakat aynı zamanda güncel olarak gördüğümüz TikTok’tan özellik alma girişimleri ise bu hikâyenin devamına işaret ediyor.

meta

Önceden liderliğini koruyan Meta, günümüzde bunu bulunduğu mevkiyi kaybetmemek, rakiplerinin yerine geçmek ve daha fazla kullanıcı kaybetmemek için yapıyor. Ayrıca yine güncel trend olan özellikleri uygulamalarına eklemesi, Meta’nın sosyal medya trendlerini ve insanların yeni sosyal medya beklentilerini tahmin etmekte zorlandığını gösteriyor.

Meta’nın özellik ödünç alarak ilerlemesinin ne kadar sağlıklı olduğu da uzunca bir süredir tartışılmaya devam eden bir konu. En güncel açıklamalardan birini yapan analist Laura Needham ise bu konudaki fikrini, Meta’nın TikTok’a karşı kazanıp kazanmayacağı fark etmeksizin Meta bir gün kaybedene kadar rakipleriyle olan bu mücadelesinin süreceğini paylaştı.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce Meta’nın sonu nereye varacak? Yorumlar bölümünde fikirlerinizi belirtmeyi unutmayın!

17
6
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
17
6
2
0
0