Raspberry Pi ve LED ile Akıllı Telefonlara Mors Kodu Gönderebilirsiniz

6
4
1
1
0
Raspberry Pi özellikle elektronikçilerin birçok alanda başvurduğu ya da hayal güçlerine göre istediklerini programlayabildikleri özgür yazılımlı bir mini bilgisayar. Raspberry Pi, LED ve direnç kullanarak cep telefonlarına mors kodu gönderebilirsiniz.

Özgür yazılıma sahip mini bilgisayar Raspberry Pi, günlük hayatta basit bir ev bilgisayarı, medya merkezi, arcade emülatörü, ağ kamerası, telefon santrali ev otomasyonu gibi daha aklınıza gelebilecek birçok alanda kullanılabiliyor. Programlanabilir yapısı sayesinde nasıl kullanacağınız, sadece hayal gücünüze kalmış.

Elektronik tutkunlarının gözdesi olan Raspberry Pi'de LED ve dirençle kurulan basit bir devreyle mors kodu vericisi yapılabiliyor. Ancak bunu bir adım ileri taşıyacak olursanız Raspberry Pi ile akıllı telefonunuza dahi mors kodu gönderebilirsiniz.

raspberry pi 3 model B

Öncelikle metni oluşturmak ve ışığı kontrol etmek için bir tür gömülü bilgisayara ihtiyacınız var.  Örneğin; ucuz ve küçük bir çözüm olacak Raspberry Pi (Rpi) 3 Model B. Küçük, programlaması kolay, çok sayıda giriş çıkış pinine ve bir HDMI monitör çıkışına sahip. Ayrıca kullanılan ışığın parlak olması gerekiyor ve LED lamba bu noktada imdada yetişiyor.

LED lamba hızlı bir şekilde açılıp kapanabilir ve çok parlak ışık verebilir. Ayrıca 12V ile 30V DC arasında, en azından Raspberry Pi'nin pimlerine kıyasla yüksek akım gerektiren LED ışığı çalıştırmak için 5V DC kullanan bir bilgisayar ve monitöre ihtiyaç var. Son olarak 35V DC girişine kadar işlem yapabilen ve Rpi ve Monitör için ayarlanmış 5V DC çıkışı sağlayabilen bir DC - DC kademeli güç kaynağı, LED ışığın akımını düzenlemenizi sağlar.

resperry pi

Mors Kodu gönderen Açık Kaynak kodlu herhangi bir uygulamayı arayarak üzerinde değişiklikler yapılması daha mantıklı. Uygulamanın derlenmesi ve hızlı olması için "C" dili kullanılabilir. Yapılan uygulamalardan biri Uygulama gpl v2 lisansı altında ve Github'da kullanılabilir iki kütüphaneye sahip. Uygulamada LED ışıklarını kontrol eden GPIO pinini çalıştırmak için Rpi'ye özgü ve farklı bir gömülü donanım sistemi kullanılıyorsa değiştirilmesi gerekiyor. Telefonlara mors kodu iletimi için programlama ve elektronik devrelerle yakından ilgili olmanız gerek.

Ayrıca Mors alfabesine de hakim olmalısınız. Bir noktanın ne kadar hızlı olduğu, dakikada kaç kelime gönderdiğinize bağlıdır ve zamanlamanın geri kalanı kademelendirilir. Morsta iki tür zamanlama vardır: "Standart" ve "Farnsworth". Mors uygulaması her iki türü de yapabilir ve mors kodlarını Google üzerinden rahatlıkla bulabilirsiniz.

Raspberry Pi'den mors kodu gönderimi uçaklar veya hiçbir telsiz iletişimine izin verilmeyen yerler gibi gerçekten geniş bir alanda kullanılabilir. Cep telefonları tarafından ışıkla gönderilen Mors kodu sinyallerini okuyacak uygulamalar var. Ancak Raspberry Pi aslında bunu uzun menzilli hale getirebilecek bir avantaj olarak kullanılıyor.

Kaynak : https://dmtechtalk.wordpress.com/2019/10/18/doing-what-you-love-doing/
6
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
4
1
1
0