Yapan Herkesin Kendini Mühendis Gibi Hissedeceği 10 Raspberry Pi Projesi

62
9
4
3
2
Okullarda bilgisayar bilimini öğretmek için geliştirilen mini bilgisayar Raspberry Pi, bugün çok çok farklı noktalara geldi. Farklı sürümleri bulunan bu tek kartlı bilgisayarla insanlar yaratıcılığını kullanarak farklı şeylerin altına imzasını attı. Biz de birçok kişinin yapabileceği basit projeleri sizler için listeledik.

Raspberry Pi’yı hiç bilmeyenler için tek kartlı bir bilgisayar olarak tanımlayabiliriz. En ucuz Raspberry Pi Zero’dan en güçlü Raspberry Pi 4’e kadar neredeyse tüm sürümleri bu konulara ilgisi olanlar tarafından kullanılıyor. Bu konuya yeni merak saranlar için Raspberry Pi projeleri biraz karışık gelebilir ancak onların da uygulayabileceği projeler bulunuyor. İşte onlardan bazıları

HTPC medya akışı

htpc raspberry pi

Birçok HTPC merkezli Raspberry Pi işletim sistemi bulunuyor ve neredeyse hepsiyle yüksek çözünürlükteki videolarınızı büyük ekranlara aktarabilirsiniz. Popüler Kodi medya merkezi yazılımları etrafına kurulmuş olan OSMC ve OpenElec kullanılabilecek sistemler arasındayken Pi’nizi gelişmiş Plex yayın kutusuna çevirebilecek RasPlex de bulunuyor.

Eski TV’nizi Raspberry Pi ile akıllı hale getirme

Raspberry Pi akıllı tv

Eğer ki atmak istediğiniz eski bir televizyonunuz varsa Raspberry Pi ile bazı temel bilgi işlem yeteneklerini ekleyebilirsiniz. Üstelik Chromebit veya Windows destekli Compute Stick kadar da maliyetli değil. Ayrıca Raspberry Pi’nızı TV’nize bağlarsanız, web videolarını da izleyebilirsiniz.

Dosya depolama sunucusu

Raspberry Pi dosya depolama

Mac’ler için mini bilgisayarınızı bir zaman makinesi kapsülü olarak kullanabilirsiniz ya da makinenize bağlayacak harici bir USB’niz varsa dosya depolama için ucuz bir NAS kutusu olarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca ufak bir not: eğer ki bilgisayarınızı dosya sunucusu olarak kullanacaksanız kablolu ethernet bağlantısını tercih edin.

Kablosuz ağ yazıcısı

Yazıcı Raspberry Pi

Yazdırma işlemi artık eskisi kadar sık kullanılmıyor ancak Raspberry Pi ile eski USB yazıcısını, evinizdeki tüm cihazların kullanabileceği ağ yazıcısına çevirebilirsiniz. Nasıl yapılacağını adım adım öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Raspberry Pi ile ev ağınızın menzilini genişletme

raspberry p wi-fi

Raspberry Pi ile evinizde kullandığınız bir ağ yaratamazsınız ancak bu mini bilgisayarı kablosuz ağ menzil genişletici olarak kullanabilirsiniz. Bu sayede internetinizi evinizde internetin güçlü çekmediği odalara kadar genişletebilirsiniz.

Bunu yapabilmek için öncelikle USB Wi-Fi adaptör almanız gerekiyor. Bundan sonra kaynak olarak Pi-Point’i veya Adafruit’i kullanabilirsiniz.

Eski nesil oyun emülatörü

Raspberry Pi emulatör

Raspberry Pi’ı oyun emülatörü için kullanmak bu mini bilgisayarın popüler kullanım alanlarından bir tanesi. Özellikle eski nesil konsolların “emüle” (benzetmek) edilebilmesinin kolay olduğu düşünüldüğünde. Bunun için PCWorld’ün hazırladığı makaleyi kullanabilirsiniz.

Raspberry Pi ile müzik dinleme

Volumio Raspberry Pi

Raspberry Pi’ın kullanılabileceği medya formatları arasında sadece video bulunmuyor. Birçok işletim sistemiyle cihazınızı yüksek kaliteli müzik oynatıcıya dönüştürebilirsiniz. Bunun için Volumio ve Rune Audio’yu kullanabilirsiniz. Ayrıca her ikisi de kontrol ayarları yapabileceğiniz mobil uygulamalar da sunuyor.

Programlama Öğrenme

raspberry pi programlama

Bu mini bilgisayarı birçok farklı amaçla kullanabileceğiniz gibi asıl çıkış amacıyla da kullanabilirsiniz. Bunlar için Wolfram Mathematica, program yaratma aracı Python, Scratch ve çocuklar için animasyon kodlama programı olan IDE’nin sürümlerini Raspbian işletim sisteminde bulabilirsiniz.

Minecraft

minecraft raspberry pi

Ücretsiz olarak edinebileceğiniz Minecraft’ın Raspberry Pi sürümü bulunuyor. Daha iyisiyse Phyton programlama dilini öğretecek şekilde tasarlanmış olması. Buradan Minecraft: Pi Edition’ı indirebilirsiniz, buradan da yardım alabilirsiniz.

Yaratıcılığınızı kullanın

raspberry pi projeleri

Listenin kalanından da anlaşılabileceği gibi Raspberry’nin oldukça geniş bir kullanım alanı var ve sınırları tamamen kullanıcısına kalmış. Siz de kendi yaratıcılığınızı kullanarak bir şeyler deneyebilirsiniz. Yapılan projelere bakmak, onlardan ilham almak için Hackaday, Instructables ve Raspberry Pi Foundation’da bulunan projelere göz gezdirebilirsiniz.

Kaynak : https://www.pcworld.com/article/3043022/10-surprisingly-practical-raspberry-pi-projects-anybody-can-do.html#slide2
62
9
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
62
9
4
3
2