Rusya’nın Ağustos Ortasında Koronavirüs Aşısını Onaylayacağı Duyuruldu

39
17
5
4
1
Ülkelerin ilk olmak için birbiriyle yarıştığı koronavirüs aşısında Rusya’dan önemli haberler geldi. Ülke, aşının Ağustos ayının ortalarında onaylanacağını ve sağlık çalışanlarının üzerinde kullanılmaya başlayacağını söyledi.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle tüm dünyada yüzlerce ekip COVID-19 aşısı üzerinde çalışmaya devam ediyor. Aşı geliştirmelerinde bazı ülkeler insanlı deneylere geçmeye başlarken, Rusya’dan yakında önemli bir adım geleceği konuşuluyor. CNN’in yaptığı habere göre Rusya, önümüzdeki 2 hafta içerisinde koronavirüs aşısını onaylayacak. Koronavirüs aşısını onaylayacak ilk ülke olması beklenen Rusya’nın, bunu 10 Ağustos ya da daha erken bir tarihte gerçekleştirmesi bekleniyor.

CNN tarafından yapılan açıklamaya göre ilk adımda kamusal kullanım için onaylanacak aşı, özellikle sürekli virüsün merkezinde bulunan sağlık yetkililerine uygulanacak. 

“Bu bir Sputnik anı”

Rusya’da gerçekleştirilen aşı çalışmalarını fonlayan Rusya Varlık Fonu’nun Başkanı Kirill Dimitriev, onaylanacak aşıyla ilgili “Bu bir Sputnik anı” ifadesini kullandı. Sputnik, Rusya’nın 1957 yılında uzaya gönderdiği ilk uydunun ismiydi. “Amerikalılar Sputnik’in sinyallerini ilk duyduklarında adeta şaşkına dönmüşlerdi. Aşıda da aynısı. Bunu başaran ilk ülke Rusya olacak” diyen Dimitriev, aşının gelişimi hakkında merak edilen pek çok soruyu ise yanıtlamadı. 

Rusya’dan olumlu açıklamalar gelmiş olsa da ülkenin aşı gelişmeleri ile ilgili bilimsel veri sunmadığı biliniyor. Aşı güvenliği ve etkinliği konusunda da ortada net bir bilgi bulunmazken, açıklamanın Rusya’nın bilim gücünü göstermek isteyen Kremlin'in politik baskısı sonucu yapıldığı iddia ediliyor. Bu noktada en önemli husus ise aşının insan testlerinin henüz tamamlanmadığı iddiası oldu.

Rusya’daki aşı henüz 2. fazında 

Bazı gibi ülkelerde geliştirilen bazı aşılar 3. faza geçmeyi başarırken, Rusya’daki aşının hala ikinci fazını sürdürdüğü biliniyor. 2. fazın 3 Ağustos’ta tamamlanması planlanırken, hemen ardından 3. fazın testlerine başlanacak ve bu testler sağlık çalışanları üzerinde uygulanacak.

Rusya’daki bazı bilim insanları, aşının hızlı şekilde hazır olmasının sebebinin, bir başka hastalıkla mücadele etmek için üretilen aşının farklı bir versiyonu olduğunu söylüyorlar. Peki Rusya, aşıyı tanıtsa da diğer ülkelerin bu aşıya yaklaşımı nasıl olur? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.birgun.net/haber/cnn-rusya-nin-agustos-ortasinda-koronavirus-asisini-onaylayacagini-duyurdu-310039
39
17
5
4
1
Emoji İle Tepki Ver
39
17
5
4
1