Sadece Telefon Numaranızı Bilen Herhangi Biri, Bütün WhatsApp Mesajlarınıza Ulaşabilir mi?

30
13
3
2
2
Katıldığı programda CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, arkadaşının, farklı suçlar sebebiyle aranan ve Avusturya'da tutuklu yakalanan Sezgin Baran Korkmaz ile bir görüşme yaptığını ve Korkmaz'ın, bahsi geçen arkadaşın sadece telefon numarasını kullanarak WhatsApp üzerinden gerçekleştirdiği bütün görüşmeleri kendisine gösterdiğini öne sürdü.

Sosyal medya platformları halihazırda güvenilirlikleri açısından sorgulanırken insanları tedirgin eden bir olay yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, KRT TV’de katıldığı ve Gürkan Hacır tarafından sunulan Şimdiki Zaman programında kulağa oldukça ilginç gelen bir olayı stüdyodakilerle paylaştı.

Berberoğlu, katıldığı programda kara para aklama suçuyla aranan Sezgin Baran Korkmaz’ın yanına giden arkadaşına WhatsApp üzerinden gerçekleştirmiş olduğu son görüşmelerin gösterildiğini öne sürdü. Buna ek olarak Berberoğlu, Korkmaz’ın bunu yaparken arkadaşının sadece telefon numarasını kullandığını belirtti. İşte Berberoğlu'nun stüdyoda yaptığı açıklamalar:

Ne olmuştu?

Enis Berberoğlu ve Sezgin Baran Korkmaz

Yukarıda da söylediğimiz gibi Şimdiki Zaman programına katılan Enis Berberoğlu, Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki iddialar üzerine Korkmaz’ın içinde bulunduğu durum hakkındaki düşüncelerini öğrenmek için bir arkadaşını onun yanına gönderdiğini söyledi.

Berberoğlu, arkadaşının geri döndüğünde dehşet içinde olduğunu ve Korkmaz’la yaptığı görüşmeden sonra tedirgin olduğunu belirtti. Berberoğlu’nun açıklamalarına göre Korkmaz, Berberoğlu’nun yanına giden arkadaşına, “Bana bir şey olmaz” gibi cevaplar verdi.

Arkadaşı durumu üsteleyince Korkmaz, numarasını alıp WhatsApp üzerinden yaptığı son görüşmeleri kendisine gösterdi. Berberoğlu’nun bu kadar basit bir işlemle özel konuşmalara erişilebildiği iddiası sosyal medyada paniğe sebep oldu. Peki WhatsApp mesajlarınız cidden sadece telefon numarası kullanılarak takip edilebilir mi? Gelin WhatsApp’ın mesajlarınızı koruma yöntemine yakından bakalım.

WhatsApp’ın sıkça vurguladığı uçtan uca şifreleme nedir?

WhatsApp

WhatsApp’ın çokça vurguladığı uçtan uca şifreleme yöntemi, mesajları sadece alıcı ve gönderici tarafın görmesini sağlar. Bu yöntem kapsamında gönderdiğiniz mesajlar kilitlenir ve bu şekilde karşı tarafa ulaşır. Bu kilidi açmak için gereken anahtarlar ise sadece sizde ve karşı tarafta olduğundan başka biri -WhatsApp bile- bu mesajları okuyamaz.

Kapatmanın mümkün olmadığı bu özellik, sadece iş yerleri için oluşturulan WhatsApp Business’da kullanılmaz. Fakat bu sizi yanıltmasın. Zira Business tarafında da iş yerlerinin belirttiği adreslere mesajlar aynı güvenlik şartlarıyla ulaştırılıyor. Böyle söylememizin tek sebebi; kişiselleştirilmiş ürünler, bildirimler veya tavsiyeler almanızı sağlamak için tercihlerinizi içeren bilgilerin depolanması gerektiğidir. Bunun dışında WhatsApp bile, özelliği yürürlükten kaldırmadıkça uçtan uca şifreleme yöntemiyle mesajlarınızı okuyamaz. 

Güvenliği karşılaştırmak adına bunu bir arkadaşınıza mektup göndermek gibi düşünebilirsiniz. Mektubunuzu yazar zarfa koyar ve gönderirsiniz, arkadaşınıza ulaşır, açar, okur ve cevap yazdığında aynı döngü devam eder. Fakat bu süreçte kötü amaçlı birinin posta kutusunu parçalayıp mektubunuza erişme ihtimali de vardır. Uçtan uca şifreleme yönteminde bir posta kutusu bulunmuyor. Gönderdiğiniz mesaj herhangi bir sunucuda çözülmeden direkt alıcıya gönderiliyor.

30
13
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
30
13
3
2
2