Samsung Galaxy Note10'daki Dosya Sistemi F2FS Nedir?

26
3
2
0
0
Geçtiğimiz hafta yeni amiral gemisi Galaxy Note10'u duyuran Samsung, yeni amiral gemisinde kullanılan dosya sisteminin farklı olduğunu açıkladı. Peki bu fark neyi ifade ediyor?

Samsung'un geçtiğimiz hafta tanıtımını yaptığı yeni amiral gemisi Galaxy Note10, kamuoyu tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Telefon, sahip olduğu teknik özellikleri ve fiyatıyla hala çok konuşuluyor.

Samsung Galaxy Note10'u diğer akıllı telefonlardan ayıran bir özelliği ise bu akıllı telefonda kullanılan dosya sistemi. Android için akıllı telefon üreticileri genelde 2008 yılında piyasaya sürülen EXT4 dosya sistemine sahipken, Galaxy Note10'daysa Samsung'un kendi dosya sistemi olan F2FS kullanılıyor. Peki bu ne ifade ediyor?

galaxy note10

Bu iki dosya sistemiyle ilgili konuşmaya başlamadan önce dosya sisteminin ne olduğuna dair ufak bir açıklama yapalım. Dosya sistemi, hem bilgisayarlar hem de akıllı telefonlarda aynı işleve sahip. Dosyaların, cihaz belleğine nasıl depolanacağını ve depolanan verilerin yeniden nasıl kullanılacağını belirliyor. Farklı dosya sistemleri bulunuyor ve bu farklı sistemler, kullanıcılara farklı avantajlar sunuyor.

Samsung'un geliştirmiş olduğu F2FS dosya sistemi aslında, OnePlus gibi bazı telefon üreticileri tarafından kullanıldı. Daha sonraysa telefon üreticileri, yeniden EXT4 dosya sistemine dönüş yaptılar ve hala pek çok üreticinin favorisi durumunda. 

samsung

Çok basit bir şekilde F2FS ve EXT4 dosya sistemleri arasındaki farktan bahsetmek gerekirse, EXT4 çok köklü bir sistem olduğu için bu sistemin güncelleme almasına gerek yok. Sistem oturmuş bir şekilde çalışmaya devam ediyor ve fazlasıyla istikrarlı. Samsung'un F2FS dosya sistemi ise henüz büyük güncellemeler alabiliyor ve bu da Android platformu için sıkıntılı bir süreç. Bu sistem, UFS 3.0  sistemiyle birleştiği zamansa ortaya ciddi bir performans artışı sunuyor. Bu da yüksek hız anlamına geliyor.

Samsung, Galaxy Note10'da neden bu dosya sistemini kullandığını açıklamadı. Ancak eğer Samsung hem Galaxy Note10 hem de Galaxy Fold'da kullandığı bu dosya sisteminden beklediğini bulursa ilerleyen dönemlerde de benzer bir tavır sergileyerek amiral gemilerinde bu dosya sistemini kullanabilir. Ayrıca daha önceki dönemlerde piyasaya sürülen amiral gemilerinde bu dosya sistemine geçilmesi teorik olarak mümkün, fakat uygulamadaysa neredeyse imkansız. Bunun nedeniyse Samsung'un böyle bir değişlik yapmak istediği takdirde kullanıcılara sunacağı büyük bir güncelleme. Bu güncellemenin kullanıcılar tarafından yüklenebilmesi için telefonların depolama alanının büyük bir alanda boşaltılması gerekiyor. Ancak bu durumun çok da mümkün olmadığı söylenebilir.

Kaynak : https://www.sammobile.com/news/galaxy-note-10-uses-f2fs-not-ext4-file-system-whats-the-difference/
26
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
26
3
2
0
0