Apple'ın Kurucu Ortağı Steve Wozniak'tan Otonom Otomobil Açıklaması

7
6
3
1
0
Apple'ın kurucu ortağı ve elektrikli arabalara olan ilgisiyle bilinen Steve Wozniak, özellikle Tesla araçları hakkında kötü yorumlarda bulundu. Wozniak, tamamen otonom araçların ömrü boyunca ortaya çıkmayacağını da ekledi.

Apple’ın kurucu ortağı Steve Wozniak, tahmin edebileceğimiz üzere teknolojiye oldukça inanıyor ancak Steve’in bu inancı, otonom araçları henüz kapsamıyor. 69 yaşındaki Steve Wozniak, herhangi bir sürücünün olmadığı otonom araçların kendisi hayattayken ortaya çıkmayacağına inanıyor.

Steve Wozniak, J.D Power Auto Revolution konferansına konuşmacı olarak katıldı. Konferans, yakıt inovasyonu üzerine konularla birlikte pazarlama ve satışa da odaklanıyordu. Konferansta bahsedilen bir araştırmaya göre müşteriler, kendi kendini süren araçların 8 ile 9 yıl içinde çıkmasını bekliyorlar ancak Wozniak aynı fikirde değil.

'Uzun yolda Tesla otomobiller çok daha iyi ancak bazı sorunlar da yok değil'

steve wozniak

Steve Wozniak; Toyota Prius, Tesla ve Chevrolet Bolt gibi birçok aracı destekleyen bir isim. Wozniak, Chevrolet Bolt aracını şehirde sürmeyi çok sevdiğini ancak uzun sürüşler için şarj altyapısının yeterli olmadığını söylüyor. Tesla’nın Supercharger altyapısıyla karşılaştırma yapan Wozniak, Tesla ile uzun yolda çok daha rahat yolculuk yaptığını aktardı.

Uzun süredir Tesla kullanıcısı olan Wozniak, Tesla’nın arkasında duramadığı birçok otonom kullanım vaadi yüzünden hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Wozniak, Tesla’nın bedava şarj vaadini ve bu vaadini geri çektiğini hatırlattı. Wozniak’ın sözlerine göre Tesla araçlarını şarj istasyonlarında şarj etmenin bedeli neredeyse benzin fiyatıyla aynı seviyede. Steve Wozniak, her ne kadar Tesla’dan şikâyetçi olsa da aynı zamanda şirketin diğer otonom araç üreticilerine büyük fark attığını da söylüyor. Ayrıca Cadillac’ın Super Cruise teknolojisine de oldukça iyi diyor.

'Otonom sürüş için şehir içi kullanım şu an imkânsız'

steve wozniak tesla

Wozniak’ın sözlerine göre şehir içi yollarda çok fazla değişken bulunuyor. Konferanstaki diğer konuşmacılar da otonom sürüşün 5 yıl önce inanılan seviyedeki kadar kolay olmayacağını tekrarladılar. Steve’in konuşmasında yer alan otonom araçlar hakkındaki kısım ise şu şekilde:

Herhangi bir yere otonom araçlarla gidebileceğimizden ve insanların yaptıklarını yapabileceklerinden fazlasıyla emindim ancak denemelerde Tesla kullanıcılarının mahrum bırakıldığını gördüm. Arabanın ne kadar çok hata yaptığına bakın. Dünyadaki en aptal adam bile bu arabayı nasıl süreceğini bilir. Beklenmedik birçok şey var. Yolda önünüze bir lastik bile çıkabilir ve araba bu lastikten kaçmak için nasıl manevra yapacağını bilmiyor. Tesla araçlarının bunu yapabileceğini zannetmiyorum. Birçok navigasyon sistemi hatası bulunuyor ve arabalar navigasyon sistemine bağlı olarak çalışıyor.

Bilindiği üzere General Motors, ABD ve Kanada’daki büyük karayollarını lidar haritalandırarak yaklaşık 400.000 kilometrenin üzerinde yolu otonom araçlara uygun hâle getirdi. Birçok insan gibi Steve de sınırlı karayollarının otonom sürüş için ilk yer olduğunu söylüyor.

Kaynak : https://www.extremetech.com/extreme/300927-steve-wozniak-no-self-driving-cars-in-my-lifetime
7
6
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
7
6
3
1
0