Tarih Verildi, Adobe Shockwave Player İnternete Veda Ediyor

81
4
2
1
0
İnternete uzun bir süre hükmeden Adobe Shockwave Player, çok yakında destekten mahrum kalarak kapatılacak. Peki çocukluğumuzu başında geçirdiğimiz tarayıcı oyunları ne olacak?

Uluslarası internetin uzun bir dönemine hükmeden Shockwave Player için yolun sonu gözüktü. Eğer küçüklüğünüzden beri çok sevdiğiniz tarayıcı tabanlı bir oyun varsa da onu oynamak için son şansınız. Adobe yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre gelecek ay, şirket, platforma verdiği desteği tamamen kesecek.

Adobe, bundan bir ay kadar önce beraber çalıştığı kuruşları yaşanacak durum konusunda uyardı. Aynı zamanda şirketin sayfasında yapılan bir açıklama da bu durumun artık kesin alınmış karar olduğunu gösteriyor. 9 Nisan 2019 itibarı ile interaktif arayüzler ve tarayıcı oyunları için kullanılan platform tamamen kapatılacak. Şirket, yaptığı açıklamada bu kararın alınma sebebinin HTML5 Canvas ve WebGL gibi yeni teknolojilerin yükselişleri olduğunu söylüyor. Aynı açıklamaya göre bu kapatma işlemi senelerdir planlanıyormuş bile.

Platformun zirveyi gördüğü zamanlarda tasarımcılar tarafından patlayan sayfalar, basit tarayıcı oyunları ve interaktif CD-ROMlar için kullanılan Shockwave, kardeşi sayılabilecek Flash gibi Macromedia tarafından geliştirilmişti. Bahsedilen Macromedia şirketi, 2005 senesinde de Adobe tarafından alınmıştı. Bu platformun kapanması da 2005'ten bu yana süren bir devrin kapanması demek oluyor.

Hatta son senelerde platformun yararlı olmasından çok, bir güvenlik açığı hâline geldiği konuşuluyor. Avast'ın güvenlik araştırmacılarının topladığı verilere göre, incelenen bilgisayarlarda en geri kalmış uygulama Shockwave'di.

Shockwave Player'ın macOS desteği 2017 yılında aynı sebeplerle kesilmişti. Bu durum artık Windows için de geçerli olduğu için eğer Adobe ile anlaşmalı bir şirket değilseniz, bu platformu 9 Nisan tarihinden sonra bilgisayarınızda tutmanın bir anlamı yok. Anlaşmalı şirketler için Shockwave Player'ın ömrü kontratlar bitene kadar devam edecek, yani en azından 2022 yılına kadar.

Gelecekteki internet kullanıcılarının belki de bu eğlenceli yıllardan hiç haberi olmayacak ama yine de bize bir dönemi hatırlatacak olan web oyunlarının İnternet Arşivi tarafından toplanması ve bize bir hatıra olarak saklanması, hatta başka platformlara uyarlanması bekleniyor. 

Hoşça kal Shockwave Player!

Kaynak : https://gizmodo.com/adobe-is-finally-killing-shockwave-player-for-good-1833202703
81
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
81
4
2
1
0