Tarihte İlk Kez Öğrenci Yapımı Bir Roket Uzaya Ulaştı

58
20
5
2
1
ABD’de üniversite öğrencilerinin tasarlayıp ürettikleri roket, 100 kilometre irtifaya ulaşıp Karman hattını aşan ilk öğrenci yapımı roket oldu.

ABD’de Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin Roket Fırlatma Laboratuvarı’nda yapılan çalışmada üretilen Traveler IV adlı üç metrelik roket, uzaya ulaşmayı başardı. Bu roket, tarihte öğrenciler tarafından tasarlanan, yapılan ve atılan ilk roket olarak tarihe geçti.

Dünyanın dört bir yanında çeşitli okullarda bulunan öğrenciler bu hedefi gerçekleştirmeye çalışıyordu ancak bu noktaya ilk ulaşan ABD’li öğrenciler oldu.

Aracın maksimum hızı 5.1 Mach oldu (Ses hızının 5.1 katı). Dönüş yolunda aracı bir dizi paraşütle yavaşlatarak indirdiler. Resmi görev kayıtlarına göre roket, inişten sonra hala tek parça halindeydi.

Roket tek parça katı roket yakıtı kullandı ve tasarım da tek bir modül halinde yapıldı. Yani belli yüksekliklerde belli kademeler roketten ayrılmadı.

USC ekibinin yaptığı açıklamalara göre süreç başarılı olsa da sorunsuz geçmedi. Roketin fırlatılma doğrultusunda kusurlar olduğu belirtildi. Bu durumun muhtemel sebebi ise roket başlığının iç kısmındaki olası hasar olarak gösteriliyor.

Ekip şimdiden gözünü daha yükseğe çevirmiş durumda. Bu amaçla bir sonraki roketi modellemeye başlayan öğrenciler, bu defa daha fazla itiş kuvveti yaratabilen sıvı yakıtlı bir model geliştirecek.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/student-rocket-reaches-space
58
20
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
58
20
5
2
1