Trump’ın Çin Açıklaması, Apple’ın Hisselerinde Beklenmedik Düşeşe Neden Oldu

54
4
3
3
1
ABD Başkanı Donald Trump Twitter'da yine Çin'e yüklenen tweetler paylaştı. Ancak Trump'ın tweetlerinden sonra Apple dahil birçok ABD merkezli şirket hisse kaybı yaşadı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, 23 Ağustos Cuma günü ABD ve Çin arasındaki ilişkiye dair yeni bir tweet dizisi paylaşmıştı. Trump, paylaştığı tweette tüm ABD’li şirketlere “Çin’e bir alternatif aramalarını” emretmişti. Bu tweet dizisinden sonra ise Apple hisselerinde %4’lük bir düşüş görüldü.

Trump’ın tweet dizisi, Çin’in 75 milyar dolar değerindeki ABD malına vergi uygulayacaklarını söylemesinden sonra paylaşıldı. Trump’ın paylaştığı tweetlerden etkilenen tek firma ise Apple değildi. Qualcomm ve Nvidia’nın da içinde olduğu birkaç büyük ABD’li marka da bu tweet dizisinden zarar gördü.

trump çin

Apple'ın hisseleri %4.6 düşüş yaşarken, VanEck Vectors Semiconductor ETF ise %4.1 düşüş gösterdi. Çip şirketlerinden arasında Qualcomm %4,7, Nvidia %5,2, Advanced Micro Devices %7,4, Micron %4 ve Broadcom %5,3 düşüş gösterdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq %2.6, Dow Jones Industrial Average% 2.3 ve S&P 500 %2.5 oranında değer kaybetti.

Trump’ın Twitter’da paylaştığı tweetler Çin’i “yılda yüz milyarlarca olacak şekilde” ABD’nin fikri mülkiyetlerini çalmakla suçluyor. Çin’e ihtiyaçlarının olmadığını söyleyen Trump, ABD’li şirketlere Çin’e alternatif aramalarını ve üretimlerini ABD’de yapmalarını emretti. Emirlerine devam eden Trump Fed Ex, Amazon ve UPS dahil tüm ABD’li taşıyıcı şirketlere Çin’den gelen ‘fentanil’ teslimatlarını reddetmelerini söyledi. Son olarak ekonomilerinin 2.5 yılda büyümesi sonucu Çin’den daha büyülk hale geldiğini belirten Trump, “bu durumu koruyacağız” dedi.

trump twitter

Bu hafta başlarında Donald Trump, Apple CEO’su Tim Cook’un herhangi bir problem yaşaması durumunda kendisini aradığını söyleyerek aralarındaki ilişkinin olumlu olduğunu aktarmıştı.

Tim Cook, Trump’la yaptığı buluşmaya göre Trump’ı Apple’ın durumu hakkında bilgilendirmişti. Cook, vergilerin Apple’ın Samsung’la olan çekişmesine zarar vereceğini söylemişti. Samsung’un Güney Kore merkezli olmasından dolayı vergilerin ona işlemeyeceğini de belirtmişti.

Kaynak : https://9to5mac.com/2019/08/24/trump-china-aapl-stock/
54
4
3
3
1
Emoji İle Tepki Ver
54
4
3
3
1