Türkiye'nin Yıldız ve Ötegezegeninin İsmi 17 Aralık'ta Belli Oluyor

9
2
2
1
1
Türk Astronomi Derneği’nin (TAD) başlattığı "Türkiye Ötegezegenine İsim Veriyor" kampanyası sona erdi. Katalog ismi WASP-52 olan yıldıza ve onun ötegezegenine verilen isim, 17 Aralık'ta Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından açıklanacak.

Uluslararası Astronomi Birliği'nin (IAU) 100. kuruluş yılı kutlamaları kapsamında, üye ülkelere belirlenen yeni yıldız ve gezegenlere isim verme hakkı tanınmıştı. Türk Astronomi Derneği (TAD) de katalog ismi WASP-52 olan yıldıza ve onun ötegezegenine isim vermek için "Türkiye Ötegezegenine İsim Veriyor" adlı bir kampanya hayata geçirmişti. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TAD Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, kampanyanın sona erdiğini ve Türkiye'ye 457 ışık yılı uzaklıktaki yıldız ve ötegezegenin isminin 17 Aralık'ta IAU tarafından açıklanacağını söyledi. "Türkiye çapında başlattığımız kampanyaya Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullar katıldı, üniversiteler katıldı” diyen Prof. Dr. Küçük, arzu ettikleri çoğunlukta bir katılım olmamasına rağmen, harika isim önerileri aldıklarını ifade etti.

WASP-52

IAU’nun isim verme konusunda birtakım kıstasları ve kurallarının olduğunu belirten Prof. Dr. Küçük, bu kurallara uyan 6 isim belirlediklerini ve birliğe gönderdiklerini aktardı. TAD Başkanı, gezegen ve yıldıza verilecek isimlerin 7 kişilik jürileri tarafından listelendiği bilgisini paylaştı.

IAU'nun büyük ihtimalle ilk sırada belirledikleri ismi seçeceğini söyleyen Prof. Dr. Küçük, “Süreçle ilgili yaşanan gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız. Türkiye'nin harika isimli bir yıldızı ve gezegeni olacak. Yasal olarak ismin açıklanmasını beklememiz gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Türkiye'ye isim verme hakkı tanınan ‘WASP-52’ kodlu ötegezegenin yaşanabilir değil, Jüpiter gibi gaz temelli bir gezegen olduğunu aktaran TAD Başkanı Prof. Dr. Küçük, yıldızın ise ilkbahar ile sonbahar mevsimleri arasında gözlemlenebileceğini söyledi. 

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/turkiyenin-yildiz-ve-gezegeninin-adi-17-aralikta-aciklanacak,Ufso8YDNSkiKozdMuPUyYA
9
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
9
2
2
1
1