Türkiye’nin İlk Drone Ordusunun Göreve Başlayacağı Tarih Belli Oldu

53
4
4
2
0
Türkiye’nin ilk drone ordusu, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ tarafından hazır hale getirildi. KARGU adı verilen savaş droneları, Türkiye’nin doğusu ve Suriye sınırında 2020 başından itibaren kullanılmaya başlanacak. İlk grupta 30 drone yer alacak.

Ülkemiz, yıllardır sınır güvenliği konusunda ciddi çabalar sarf ediyor. Bu konuda son yıllarda yeni teknolojilerin etkin ve verimli kullanımı için de çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar neticesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet etmesi için şimdi de bir askeri drone birliği kuruldu. 

Daha önce TSK için kamikaze dronelar üretilmişti. Şimdi ise sürekli olarak kullanılabilecek, askeri amaçlı dronelar ordu envanterine girmeye hazırlanıyor. 

30 dronedan oluşan ilk birliği üreten Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin (STM) Genel Müdürü Murat İkinci, "Daha önce yaptığımız dronelar askeri olarak büyük bir güç yakalamamızı sağlamıştı. Özellikle KARGU, rakiplerine göre çok üstün. KARGU'lardan bir sürü oluşturduk. Bu sürü, yaklaşık 3 ay sonra yani 2020 başında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girecek ve göreve başlayacak. Özellikle Doğu bölgelerinde ve Suriye sınırında son derece kritik operasyonlar gerçekleştiren ordumuz için bu sürü, çok kritik bir role sahip olacak" açıklamasında bulundu. 

İlk birlik 30 dronedan oluşuyor

kargu

Dünya üzerinde dronelar ile ilgili pek çok çalışma olduğunu belirten İkinci, "Dünyada şu an bu ölçüye ulaşan yok. Ekip 30 dronedan oluşuyor. Her KARGU'nun tanımlı bir görevi var. Operasyon sırasında ekipteki dronelardan biri saldırıya uğrar ya da arızalanırsa diğer KARGU'lar onun yerine geçip ona tanımlı görevi yerine getiriyor. Hepsi yapay zekaya sahip ve yüz tanıma sistemleri var. Her biri 70 kilogramdan az. Ayrıca patlayıcı ve çeşitli ekipmanlar taşıyabiliyorlar. 15 kilometre menzilleri var. Patlayıcılar ile 30 dakika havada kalabiliyorlar"  diyerek KARGU’ların teknik özelliklerini de açıkladı.

Drone sürülerinin şu andaki en temel avantajı, modern hava savunma sistemleri için etkisiz hale getirmesi oldukça zor araçlar olmaları. İkinci de şimdiki amaçlarının bu tarz bir sisteme karşı savunma düzeneği oluşturmak olduğunu söylüyor. İkinci, “Bu sürüler bir askeri birliği çok kısa sürede imha edebilir. O yüzden savunma sürüleri de büyük önem taşıyor. Ayrıca bir kamikaze dronenun maliyeti bir güdümlü füzeden daha az" diye konuştu. 

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/turkiyenin-ilk-drone-ordusu-2020de,4d3ExxnjvkGy5IFZtH5RyA
53
4
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
53
4
4
2
0